За хубавата книга и Ран Босилек

По проекта „Библиотеките като образователна среда“ учениците от II а, II б и II г клас със своите учители Найденова, Ненчева и Лишкова, участваха в инициативи, посветени на 135 годишнината от рождението на забележителния творец, преводач и издател на детска литература Ран Босилек.

Седмици наред второкласниците, водени от своите класни ръководители, посветиха на живота и творчеството на писателя, отдал повече от 50 години от живота си на децата и детската книга. Човекът, чиято дейност е причина на български език да се появят стотици произведения за деца от български и чужди автори през така наречения „златен период на българската детска литература“ (20-те и 30-те години на XX век).

Малките читатели се впечатлиха, че Ран Босилек остава сираче едва седемгодишен, тъй като баща му загива като опълченец в Освободителната война. Научиха, че се запознава с устното народно творчество от приказките, разказвани от майка му. И въпреки, че е раснал в бедност, завършва Априловската гимназия и учителства там четири години. След това Ран Босилек завършва висше образование – Славянска филология. Учи и право в Брюксел, но малко практикува тази професия. Любовта му към децата го връща към детската литература, за да им посвети целия си талант в над 200 книги. Второкласниците научиха историята на първото му стихотворение, посветено на негова ученичка. С интерес слушаха автентичен запис на негов разказ, който той често споделял на срещите си с децата. Останаха изумени как любовта към хубавата книга го кара да търси и намери начин да спечели два лева, за да си купи списание „Звездица“, от което неговата учителка прочела приказката „Чудната кутийка“. Героите оживяват в съзнанието му и не му дават покой, докато не си купува списанието.

Учениците от II а клас с нестихващо желание подготвиха драматизации на приказките „Бърза работа“, „Малкият Хитър Петър“ и „Косе Босе“ и всеки ден, влизайки в клас, първо задаваха въпроса кога ще репетират. Със съдействието на родителите набавиха подходящи костюми и декори. Влязоха в ролите на интересни герои от приказките и изживяха неповторими емоции и вълнения.

В класната стая прочетоха едни от най-популярните приказки на Ран Босилек, рецитираха стихотворенията „Родна реч“, „Родна стряха“ и „Я кажи ми“. Учениците научиха, че „Я кажи ми“ е любима песен на българите емигранти. Слушаха запис на песента в изпълнение на Силви Вартан – френска певица от български произход.

Запознаха се с интересна презентация, посветена на живота и творчеството на писателя и проведоха викторина на същата тематика. В тази викторина победители се оказаха и двата отбора, тъй като получиха равен брой точки.

Второкласниците посетиха училищната библиотека, където представиха драматизация на приказката „Малкият Хитър Петър“. Разказваха за живота и творчеството на писателя и четоха негови приказки. Библиотекарката Гинка Русанова ги запозна с правилата за заемане и ползване на книгите, а всяко дете си тръгна с избрана от него книжка за четене. Оттогава много от тях често посещават библиотеката и с любопитство търсят шарените книжки. Трудът на второкласниците бе възнаграден с лакомства, награди и дъхави гевречета, а като отзвук от преживяното предстои да изработят книжки по приказки на любимия писател.

Вдъхновени и ентусиазирани от живота на сладкодумеца Ран Босилек, учениците от II б клас сами намериха училищната библиотека и станаха активни читатели. Прочетоха много авторови, преразказани и преведени от писателя приказки и всички искаха да участват в драматизации. Когато дойде време да се изучава приказката „И косът помага“, учениците от II б клас решиха, че искат нея да драматизират. Другите две приказки, които избраха за драматизация бяха „Бърза работа“ и „Ден на книгата“ от „Патиланско училище“ – емблематичната книга на писателя. Бързо научиха ролите и само за 5 дни бяха готови, а родителите им помогнаха за костюмите.

Второкласниците с интерес гледаха презентацията за живота и творчеството на писателя, изработена от техни родители. Без затруднение самостоятелно решиха кръстословица с герои от прочетени приказки на Ран Босилек, защото им бяха познати.

Всеки ученик си изтегли въпрос от викторината, на който с лекота отговори. Всички заслужено бяха наградени с ученически пособия, осигурени от родителите.

В училищната библиотека малките артисти представиха драматизациите и впечатлиха госпожа Гинка Русанова със своите способности, костюми и декори. Тя ги запозна с произведения на писателя, четоха приказки и впечатлиха с четивната си техника и познанията за биографията на автора.

Учениците с вълнение рецитираха известните му стихотворения „Родна реч“ и „Родна стряха“, които са изучавали в първи клас. Изпяха песните по негови стихотворения „Я кажи ми“ и „Лястовичка“.

В Арт залата на РБ „Христо Смирненски” с ентусиазъм и артистичност учениците от II г клас рецитираха стихове, пяха песни, драматизираха откъс от „Патиланци” и успешно отгатваха литературни загадки от творчеството на любимия автор.

Гост на инициативата бе г-жа София Димитрова – зам. директор на СУ „Иван Вазов” и ръководител на проекта.

Срещата започна с уводни думи за Ран Босилек от библиотекар Искра Цачева. Домакините бяха подготвили изненада – учениците чуха автентичен запис на гласа на Ран Босилек и гледаха откъс от филма „Болен“ с участието на актрисата Стоянка Мутафова.

Представянето на творчеството премина емоционално с артистичното представяне на откъси от Книга “Дневник патилански “, Книга „Смехът на патиланеца“ и Книга „Патилански песни“. Учениците драматизираха „И аз съм като баща си“, изпълниха стихотворението „Не бързай“ и стихотворението „Лястовичка“, след което беше изпята песента, написана по това стихотворение.

Второкласниците участваха в играта „Живо стихотворение“. Всички получиха стих от стихотворението „Родна реч“, трябваше да се подредят правилно и да прочетат цялото произведение.

Интересна беше и литературната загадка „Познай приказката“. От презентацията „Сливи за смет“ учениците трябваше да открият пропуснатите думи и заглавието на приказката.

Вълнуващата среща завърши с поздрав на главния библиотекар Павлина Цветкова

и връчването на членска карта за участие в Детски читателски клуб „Чети с мен в игротеката“, който има за цел да стимулира четенето, творческите възможности, читателската и информационна култура на своите членове.

Искрата беше запалена и вдъхновението на второкласниците не стигна дотук. Те продължават да изследват чрез четене творчеството на Ран Босилек. Сега с удоволствие ще участват в дарителската акция на книги в къта за четене, във фоайето на училището, под надслов „Всяка книга открива своя читател“, като част от проекта. За да могат повече деца да се докоснат до магията, наречена „хубава книга“ така, както Ран Босилек се е стремял към нея в детството си.

Back to top button