ЗА ДИКТОВКА, БЕГОМ МАРШ!

Диктовките са неделима част от процеса на ограмотяване. Те обаче носят негативни тревоги у учениците. Дори и тези, които пишат грамотно, се безпокоят, защото винаги има вероятност за грешки.

Може ли все пак диктовката да бъде приятна дейност? Предполагам, че отговорите на учители и ученици ще бъдат изумително противоположни.

Преди известно време се натъкнах на вариант за разнообразяване на диктуването. В Туитър попаднах на интересно и забавно предложение, което побързах да адаптирам и изпробвам с моите чудесни ученици от 2 б клас.

Става дума за „ Спринтираща диктовка“. Предложението не е трудно за изпълнение, вълнуващо е, има игрови и екипен елемент и както и очаквах допадна както на учениците, така и на самата мен.

В какво се състои технологията на така наречената „ Спринтираща диктовка“? Това е екипна дейност за определен период от време, за моите ученици 15 минути бяха напълно достатъчни. Екипите се оформиха на лотариен принцип на първи декември  – един четящ и един пишещ. Пишещите заеха места на учебните маси, „въоръжени „ с тетрадка, химикал и много ентусиазъм. Четящите изтеглиха  текст от 6-7 изречения и… започна голямото забавление. Четящите трябваше да прочетат цяло изречение от текста, да го запомнят, да изтичат до пишещия си съотборник и да го продиктуват. И така до края на текста.

Накрая учителят прочете продиктуваните текстове и оцени резултатите по предварително уточнени критерии.

Ако решите да изпробвате този метод, ще се изненадате приятно от грамотността и съобразителността на децата. Е, не липсват и комични резултати, които будят много смях.

В този тип диктуване не е за пренебрегване обратната връзка при фронталната проверка от учителя и оценяването на резултатите и  междупредметната зависимост между предметите Български език и Физическо възпитание и спорт.

И така… За диктовка, бегом марш!“

Евелина Ницова

 

Back to top button