За честта на един клас

За честта на един клас

/или предизвикателството да се справим с материала за ръбести и валчести тела в 6 клас/

Поредния труден раздел по математика в 6 клас – ръбести и валчести тела. Само тези думи са достатъчни да откажат част от читателите на тази статия. Но на шестокласниците им предстои тест. За да се справят, и то добре, аз поставих поредното предизвикателство пред учениците от 6 г,д,е и ж класове. Какво могат да сътворят върху четвърт кадастрон. Раздадох им картоните и им поставих тема: „Как бихте представили вашият квартал или пък едно съвременно сити. Трябва да се използват само ръчно изработени ръбести и валчести тела. Идеята е отново, учениците да се обединят около една тема, да разпределят работата помежду си, но така че след аранжиране на всички сгради, да се получи една цялостна идея. Няма определени изисквания за използваните материали. Няма забрани! А да, участието в проекта е по желание.

Предизвикателството е – учениците  да пуснат въображението си на свобода, за да покажат на какво са способни. За тази цел трябва да обединят усилията си, да съгласуват решенията си и  да разпределят работата си.   Без обещания за шестици, а за честта на един клас! Време за работа – една седмица. Трудно, но не и невъзможно! Първи, разбира се, се справиха „войниците“ от 6ж клас, които представиха съвременно сити с небостъргачи и всякакви футуристични сгради. По улиците между сградите от призми и цилиндри бяха пуснали коли, а на върха на един цилиндричен небостъргач беше кацнал хеликоптер. След тях с нелеката задача се справиха 6г клас, които показаха малък квартал от интересни жилищни сгради, боулинг клуб и пирамидален арт музей. И накрая творците от 6е клас представиха техния съвременен жилищен квартал в коледна премяна с училище, МОЛ и жилищни сгради. Питате се какво направиха последният клас? Не можаха да превъзмогнат егото и различията си, не можаха да намерят общ език по проекта. Но има и такива класове! Не всички проекти са доведени до край. Важно е, всеки да може да си извлече поука  от ситуацията.

А вие, идете и разгледайте макетите на вашите съученици. Те се намират в  изложбени витрини на втория етаж срещу централния вход на училището. Може в главите ви да се родят по-добри идеи.

Нели Георгиева
учител по математика

 

 

Още новини