За безопасна пътна среда около училище

След участието си в „Идеите на малките в действие“, организирано от „Джуниър Ачийвмънт” – България, и номинацията за отлично представяне сред най-добрите в страната, учениците от 4д клас разработиха своята идея и в края на месец май 2013 г. я приложиха на практика. Истинската причина за успешния проект е, че учениците сами забелязаха проблем около нашето училище, поставиха го пред класа и предложиха инициативи за неговото решаване.

Споделиха, че когато идват и се прибират от училище, в района става огромно струпване на автомобили и хора, понякога има и задръствания. В тази ситуация много шофьори нарушават Правилника за движение по пътищата. Забелязаха, че много автомобили спират точно пред входа на училището, върху пешеходната пътека, за да слезе бързо ученикът. Споделиха, че това е забранено, но често се случва.

Срещнахме разбиране и съдействие от родители, директора на училището и КАТ – Плевен, които подкрепиха учениците и станаха техни партньори. Бащата на Калоян, господин Емил Димитров, осигури професионално изработени пътни знаци, но предназначени за деца, както и сигнални жилетки. Изпратихме писмо до директора на КАТ – Плевен и регулировчик стана партньор на инициативата. Той демонстрира работата на пътния полицай на кръстовищата пред и зад училището. Докато полицаят регулира кръстовището, учениците следяха за правилното движение по пешеходните пътеки. Когато автомобил спираше неправилно върху тях, му беше показван знак „Забранено спирането“. 

Пътното движение не е игра и се изисква голямо внимание, затова на учениците не им беше лесно, но когато излязоха няколко пъти в най- натоварените моменти сутрин и на обед, свикнаха с отговорностите. Забелязаха, че когато се появяват със знаците, по-малко шофьори нарушават правилата и не спират на пешеходните пътеки. Срещнахме усмихнати хора, които одобряваха и се радваха на нашата инициатива, както и мърморещи възрастни. Но за учениците това е крачка напред в правилната посока, защото усвояването на важни правила за безопасно движение на пътя е предпоставка за намаляване инцидентите с децата пешеходци. Ние предизвикахме промяна в пътната среда около училище и това се случи чрез реализиране на иновативен модел на практическа основа, като накарахме родителите да мислят не само за собственото, но и за другите деца от училището. Надяваме се, че идеята ще продължи да се прилага, защото, показвайки важните правила на възрастните, децата се научават да ги спазват. Това е още един проект, създаден и реализиран от малките мениджъри от 4д клас на СОУ „Иван Вазов“.

 

Видео презентация

bezopastnost2

bezopastnost3

bezopastnost4

Back to top button