„Всичко се състои в нашите задружни сили!“

На 19 февруари от 11:00 часа, съвременната зала „Европа“ на СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен  събра най-малките членове на клуб „Млади възрожденци“, второкласниците, по повод 145 години от гибелта на Апостола. Директорът на най-голямото училище в областта поздрави възпитаниците си, които се проявиха като истински родолюбци, участници в Общобългарски комитет „Васил Левски” към училището.

„Дела трябват, а не думи”! Затова членовете на клуба увличат съучениците си и решават, че на дело ще изучават славното ни минало, ще научат повече за живота на Левски, ще потърсят художествена литература, презентации, филмчета за Апостола, ще рисуват, ще рецитират за славния герой, ще се състезават…  Още миналата учебна година някои от малките художници в класовете се опитаха да рисуват по детски смелия герой – с огромна, лъчезарна усмивка на лицето, а други – със светъл поглед и сериозно изражение.  Днес техните рисунки са страници от календара, издаден от Общобългарския комитет „Васил Левски” за 2018 година.  На него могат да се прочетат и имената на вазовските млади възрожденци.

Директорът изрази задоволство, че чрез инициативите си, посветени на Апостола на свободата, учениците от втори клас, доказват, че в училището учат и се възпитават млади патриоти.

Вълнуващ рецитал „Апостоле, поклон!“ със стихове за Васил Левски изпълниха младите възрожденци от 2б клас. В залата прозвуча патриотична песен, посветена  Левски, която второкласниците научиха в часовете по музика. Изпълниха се вълнуващи стихове,  посветени на Дякона – и нито едно не се повтаряше. Браво на учениците от 2б и 2г клас! Колко български поети, писатели, деца, са създали слова за безсмъртия Васил Иванов Кунчев! Учениците от 2а клас припомниха на всички присъстващи някои от заветите на Апостола на свободата, които и днес звучат актуално. Младите възрожденци разказаха за великия българин, създадоха и четоха книжки, посветени на титана на българската революционна мисъл. Редиха пъзели из изображенията за Левски. Изгледаха анимационно филмче с момент от живота на бесмъртната личност, носейки гордо заслуженото си име – Левски. От прожектираната презентация второкласниците научиха още за живота и делото на човека, който дава  пример за човечност, честност, родолюбие…

Младите възрожденци от 2а, 2б, 2г класове имаха и друга изява – състезание, посветено на великия българин. На 19 февруари беше час за равносметка. Пред детската публика се връчиха грамоти за успешното им представяне от ръководителя на клуба „Млади възрожденци“, госпожа Биляна Ангелова.

Ученици от втори клас, участващи в движението „Млади възрожденеци”, членове на Общобългарския комитет  комитет „Васил Левски”, получиха грамоти  за отлично представяне за ръчно изработена Коледна картичка с патриотична тематика на тема „140 години от  Освобождението на България.“

На събитието присъстваха г-жа Илка Славова, учител по история,  г-жа Биляна Ангелова, учител по история и български език, Олег Маринов, учител на първи клас, ученици – кореспонденти от училищния вестник, класните ръководители на вторите класове-г-жа Маргарита Стефанова, г-жа Станка Ненчева, г-жа Снежка Лишкова.

Членовете на клуб „Млади възрожденци“ под ръководството на ръководителите на клуба подариха на своите учители цветя и картини с лика на Апостола, които да внушават чувство на гордост в класните стаи на второкласниците.

В този необикновен час сякаш Левски казва на малките родолюбци да следват мечтите и желанията си. Нека се замислим над мъдрите мисли на Апостола – „Всичко се състои в нашите задружни сили!“

Нека пожелаем на учениците от  втори клас много здраве и  успехи, да не се предават и в предстоящите битки за овладяване на крепостта наука! Очакваме с нетърпение бъдещи изяви!

Back to top button