Виртуално пътешествие в Европа

Културата на обединена Европа отдавна вълнува учениците от 4а с класен ръководител Даниела Китева.

Виртуално пътешествие в ЕвропаВ часа на класа те вече два пъти с удоволствие споделиха свои знания за различни държави от Европейския съюз. Започнаха с виртуално пътешествие през богатото европейско културно наследство – през границите, езиците и епохите. Ако искате да видите Джокондата, в класната стая на 4а клас може виртуално да посетите Лувъра. Учениците ще ви разходят и до Венеция, за да научите много и за други творби на Леонардо да Винчи. За тях някои учат в часовете по европейски уроци под ръководството на Олег Маринов, а други с голям ентусиазъм започнаха издирвателска и събирателска дейност. Направиха постери, с които поднесоха в резюме наученото за културните забележителности на древни европейски градове. Намериха много снимки. Разказваха за тези старини. За Великобритания много добре се подготви Ванеса Бориславова, а за Франция, известна с Айфеловата кула, интересни факти се чуха от Лина Радостинова. За Австрия и града на Моцарт – Залцбург, сподели Мария Русанова. Радостин Огнянов пък говори за Германия и участва в изработването на постер. Той сглоби с много старание макет на замъка ”Шлоз Нойшванщайн” – най- известният в Германия, разположен в живописна местност, близо до езеро.
Учителят по изобразително изкуство Олег Маринов и тяхната класната ръководителка Даниела Китева провокират и предлазполагат четвъртокласниците да се потопят в миналото на държавите, да пътешестват през културите на европейските градове. Учениците работят по групи и претворяват със сръчните си ръце V_pyteshestvie3известни старинни сгради – замъци, кули. Влезете ли в класните им стаи, те ще ви разкажат нещо повече с езика на миналото. Презентации и малки филмчета за някои европейски страни с техни забележителности и националните им знамена изработиха Тереза Самуилова, Людмила Филипова, Ели Илиева, Моника Пламенова.
Четвъртокласниците разчитат в проучванията си на различни източници, ползват успешно европейската библиотека Europeana, където имат достъп до цифровизирани книги, географски карти, снимки, картини, филми и музикални клипове от цяла Европа. Много културни обекти са достъпни на www.europeana.eu за любителите на изкуството и за всеки, който се интересува от богатата история и култура на нашия континент.
Уроците пътешествия из културното наследство на Европа са истински извор на знания – сполучливо начало на проект с училища от европейската общност.

Back to top button