Виктория Росева с нови успехи

Младата състезателка по карате Виктория Росева отново ни печели достойни за възхищение награди. Чували ли сте за карате в стил Шотокан? Нека ви запозная! Шотокан (Shotokan) е стил в карате с основател Гичин Фунакоши. „Шото“ е псевдонимът, с който Гичин Фунакоши подписва литературните си произведения. Шотокан се е наричала залата, която отваря врати през 1936, в която тренират неговите ученици. Думата „кан“ означава клуб, група, дом или школа на японски. В България Шотокан се развива от Българската Национална Федерация Карате. Правят се много състезания, едно от които е националното първенство по карате. То се проведе в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ в гр. Велико Търново на 5 и 6 април 2014г.

В първенството взеха участие 25 клуба с общо 460 състезатели, представители от различни градове в България. Въпреки силната конкуренция, Виктория, която от седем години тренира в КБИ „Петромакс“, спечели първо място в дисциплината „комите“- отборно и второ място в същата дисциплина- индивидуално. Младата състезателка от 8 з клас сподели възторжено: „Чувствах се щастлива и горда, защото показах, че съм по-добра от другите противници и видях, че има резултат от всичките тренировки до сега.“. Тя сподели още, че е била и леко нервна, което е нормално преди всяко състезание.
Нека припомним, че това не са първото състезание и първите победи, които тя печели. Виктория е ходила на много национални първенства и от тях е печелила първи, втори и трети места. Нейното най-голямо постижение за крехки й 15 години е спечелването на две трети места на Балканското първенство, което се проведе в Сърбия, гр. Крагуевац на 28.03- 31. 03.14г. Виктория имаше и още едно международно състезание „Златен пояс“, което се проведе на 12.04 и 13.04.14г. в гр. Чачак, Сърбия. Тя, както винаги, се представи много добре и спечели бронзов медал, въпреки огромната конкуренция. В състезанието участваха около 980 състезатели от 17 държави, като Българската национална федерация по карате участва с 20 състезатели в различните възрастови групи. Благодарение на КБИ „Петромакс“, основан през 1974 от Русалин Русалинов, който е вицепрезидент на Българската Национална федерация карате и също така и на нейните треньори, които имат черен колан и се стремят да дадат всичко от себе си в обучението на каратистите, Виктория и нейният талант прогресират към нещо хубаво и разбира се печелят много награди въпреки силната конкуренция. Пожелаваме й успех в бъдеще и да продължава да има толкова успехи, с които да прави горди толкова много хора!
Ивана Митова – 10л клас

Back to top button