Великден е!

Предстоящият празник Великден се подготвя цяла седмица по-рано. Всички дни преди Великден носят името „Велики”. Велики понеделник, Велики вторник, Велика сряда и т.н. На Велики понеделник домакините извършват голямото чистене, за да прогонят болестите от дома. На Велика сряда и на Велики четвъртък не се работи женска работа, но на втория от тези дни се боядисват великденските яйца. На Велики петък се месят обредните хлябове и козунаци, които се шарят. Шарките са символ на здраве, любов, уважение и радост. В полунощ на събота срещу неделя е същинският Великден. Хората се поздравяват с „Христос воскресе!” – „Воистина воскресе!” и си пожелават здраве и щастие. В неделя всички се чукат с боядисаните яйца. Чието яйце остане здраво, този човек ще бъде жив и здрав през цялата година.

Така гласи обичаят, а да се запознаят с него бе много интересно на децата от ПИГа. Седмици преди Великден малчуганите подготвяха своята великденска изложба. Най-интересна и нова бе за тях украсата на дървени и керамични яйца с френската техника декупаж – изрязване на елементи от хартиени салфетки с великденски мотиви и декориране на яйцата с тях с помощта на специално лепило. Децата успяха да изработят много яйца и картички с помощта на декупажа, като с тях зарадваха родителите си и ръководството на училището.

Хубаво е да се знаят обичаите и да бъдат предавани от поколение на поколение, но още по-хубаво е, когато внесем в тях частица от себе си – това направиха децата от ПИГа. 

 

Честит Великден! 
Честито Възкресение Христово!
Бъдете всички здрави, бодри и свежи като пролетта, изпълнени с вяра за по-добър живот!

velikden e 2

velikden e 3

velikden e 4

Back to top button