Вече имаме Читанки!

На 28 март 2017 г. учениците от 1е“ клас посетиха Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен. Домакините ги посрещнаха и въведоха в зала  Игротека към детския отдел на библиотеката. Целта на посещението беше първокласниците да получат своята първа читанка на място, в което се насърчава желанието за четене. А именно чрез текстовете в читанката се осъществява и „смяната  на ролите“ за децата – преминаването им от позицията на слушатели към позицията на читатели.

Библиотекарката г-жа Севдалина Цолеевска съобщи на учениците, че тази година се навършват 115 г. ог рождението на писателя Ангел Каралийчев. Малките гости изслушаха с интерес неговата приказка „Житената питка“ и с готовност се включиха в предложената от домакините интерактивно- литературна игра. Учениците, разделени на четири отбора, получиха листове с въпроси свързани с текста на приказката и гатанки с описание на пролетни цветя, които да познаят. Всички се справиха отлично с поставените им задачи и бяха поздравени от г-жа Цолеевска за правилните отговори.

След успешното си представяне първокласниците се сбогуваха с буквара, рецитирайки стихотворението  „Сбогом, шарено букварче!“. Малчуганите с вълнение поеха в ръце първата си читанка. Заедно с нея всеки получи  подарък от родителите – тетрадка с лика на Иван Вазов, а от библиотеката – книгоразделител.

Накрая учениците поздравиха гостоприемните домакини със стихотворението „Аз съм българче“ и изразиха готовност отново да посетят с родител детския отдел на РБ „Христо Смирненски“. за да вемат книжки за прочит.

 

Наталия Тодорова – класен ръководител на 1“е“ клас

 

Back to top button