Вазовци станаха „Млади възрожденци“

На 31 октомври от 15 часа в зала „Европа“ на СОУ”Иван Вазов” се проведе среща, на която беше учреден ученически клуб „Млади възрожденци“. Инициативата е на професор Васил Василев- председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“, със съдействието на г-н Димитър Митев- директор на СОУ „Иван Вазов“.

На срещата присъстваха и преподавателите по история и цивилизация Биляна Ангелова и Горан Делиев, а гост беше и г-н Васил Копчев- почетен председател на Областен комитет „Васил Левски“.

Вазовци приеха идеята за клуба с голям интерес и в зала „Европа“ се събраха ученици от среден и горен курс. Професор Василев подробно ги запозна с целите и задачите от статута на ученическата оргазнизация и успешно привлече ентусиазма им. Учениците също така получиха и тениски на клуба.

След учредяването на организацията обаче предстоят и някои важни задачи като избиране на ръководство. Това стана няколко дни по-късно- на 5 ноември. Тогава се състоя Общо събрание на клуба, в което се включиха всичките 44 ученици от 5,6,7,8,9 и 12 клас, които проявиха интерес, заедно с преподавателите Илка Славова и Горан Делиев. На събранието гост отново беше и г-н Копчев.

За председател на клуба беше избрана г-жа Биляна Ангелова- старши учител по история и цивилизация. Тя ще ръководи цялостната дейност на организацията и ще я представя пред обществеността. Заместник-председател пък стана Изабел Петрова Великовска (8б), която при необходимост ще изпълнява функциите на г-жа Ангелова и активно ще я подпомага в работата й. Секретар на новия клуб има възможността да бъде Ива Петрова Петрова (12л). Дванадесетокласничката ще отговаря за правилното водене и съхранение на документацията. Изборът на ръководство е валиден в срок от две години и стана с тайно гласуване и подкрепата на повече от половината участници в клуба. Освен това на дневен ред беше поставено и приемането на план за дейността до края на годината.

Клубът „Млади възрожденци“ е независима патриотична обществена организация и членството в нея е доброволно. Основната цел е утвърждаване на национално-патриотичните ценности и идеали сред учениците и съхраняване на българската идентичност и облик в Европейския съюз. Клубът поддържа и развива интереса на децата към българската история, литература и култура, както и към социалните дейности и спорта и работи в тясно сътрудничество с Общинските комитети “Васил Левски” в населеното място и под методическото ръководство на Общобългарския комитет “Васил Левски”.

Задачите на клуба са с възпитателен, образователен, социален, спортен и родолюбив характер и са наистина разнообразни. Те включват изучаване на делото и заветите на дейци като Васил Левски, Христо Ботев, организиране и участие в театрални спектакли, музикални прояви, литературни кръжоци и конкурси, постоянна грижа и патронаж на паметници, барелефи и почетни знаци и красяването им с венци и цветя, както и организиране на почетен караул пред тях за Деня на народните будители, организиране на военни игри, участия в учебни стрелби под патронажа на подразделения на Българската армия и строева подготовка, организиране на походи и спортни състезания, свързани с историята на България, участие в местни празници и тържества, подпомагане на възрастни, самотни хора и на пострадали от бедствия, грижа за околната среда, за животните и за чистотата на населеното място, а също и дейности, свързани с превенция на общественото здраве.

Работата на клуба ще бъде в извънучебно време и като виждате обещава да бъде не само образователна, но и изключително интересна. В организацията са свободни да се включат всички желаещи ученици от 4 до 12 клас, така че какво чакате? Според устава на клуба трябва просто да се свържете с председателя- г-жа Ангелова, и да й представите своите мотиви за участие в писмен вид. Стига да получите одобрението на поне полвината участници вие също може да станете членове на клуб „Млади възрожденци“.

Силвия Тачева,11и клас

 

Back to top button