Вазовци се научиха да карат ски

Ние, учениците от СОУ „Иван Вазов“, сме щастливи да кежем, че сме сред четирите плевенски училища, които участват в проект “Научи се да караш ски“- 2015. Група от 25 наши съученици завърши успешно участието си в програмата в периода 23-26 февруари на ски зоната „Беклемето“.
Тази година се провежда седмото поредно издание на проекта на Българска федерация ски „Научи се да караш ски“. Неговата реализация става възможна с подкрепата на Министерството на младежта и спорта и Районните инспекторати по образование и „Мтел“. С всяка изминала година географията на проекта се увеличава и от 2015-а към ски центрове Витоша, Банско, Пампорово, Боровец и Парк „Родопи” се прибавя ски зона „Беклемето”. Освен СОУ „Иван Вазов“ представители на Плевен бяха и квоти от ГПЧЕ, НУ „Патриарх Евтимий“ и НУ „Христо Ботев“.
През шестте години, в които се провежда „Научи се да караш ски“, през него са преминали над 14 000 деца. От тях над 500 бяха спечелени трайно за белите спортове, като продължиха да тренират и вече участват в състезанията на Българска федерация ски във възрастовите групи от 6 до 12 г. По традиция обект на Проекта са деца I-IV ти клас (възраст 6 -10 години). Очакваният общ брой деца, участници в „Научи се да караш ски“ за сезон 2014/15, е около 3350.

 

Нашата делегация бе придружена от началните учителки Мая Декова и Сашка Данговска. Децата много се забавляваха по време на четиридневното обучение. Повечето от тях споделиха, че досега не са карали ски и изживяването е било незабравимо. Те бяха впечатлени от уменията на своите треньори- Найден, Илиян и Бела. Те са професионални учители по ски и са осигурени от фирма „Сима“.
Най-вълнуващо за вазовци обаче е било състезанието по ски слалом, което по програма се провежда в четвъртия последен ден от обучението. Децата се спускаха на отбори като имаха и препятствия- вратички, които трябваше да заобикалят и се състезаваха за време.
Веднага след състезанието се проведе официално награждаване. Призьорите бяха общо шест- по три момичета и три момчета. Сред момичетата първенец бе Елеонора Пламенова Атанасова (4б), втора позиция си заслужи Мелъни-Ли Уейн Фултън (4б), а трета- Рая Руменова Стоянова (4в). От момчетата най-добро време имаха Мартин Ивайлов Рачев (4б), Мариан Валентинов Ангелов (4а) и Камен Цветанов Цоков (4в) със съответно първо, второ и трето място.
Организаторите бяха осигурили предметни награди. Първенците получиха раница от „Мтел“, на заслужилите втора позиция бяха дадени раници от училища „Европа“, а за третите места имаше тениски. По инициатива на нашето училище бяха осигурени медали за призьорите и чаши за всичките 25 участници. Организаторите пък раздадоха диплом за участие в проекта.

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button