Вазовци посрещнаха двама мексиканци

СОУ „Иван Вазов“ може да се похвали като училище, което си е създало много социални контакти. Освен всичко друго учениците тук имат възможност да се запознават с нови хора и то не само българи. По време на много международни проекти, в които се включва, нашето училище изпраща свои възпитаници в други държави и съответно предлага гостоприемството си на много чуждестранни гости. Този път не участваме в подобна инициатива, но отново сме домакини- в началото на месец юни ни посетиха двама мексиканци.

Франсиско Пако и Хосе Аяла идват чак от столицата на северноамериканската държава Мексико сити. Двамата са на деветнадесет години и са студенти по финанси и визитата им е във връзка със завършването на първата година от обучението им. Те споделиха, че имат нужда от 480 часа стаж, а престоят им тук им дава възможност да взаимодействат с нова социална култура и среда и съответно да натрупат практически опит, което е добра добавка към резюметата им. Посещението им в родината ни е организирано от най-голямата студенстска организация- AIESEC. Мексиканците споделиха, че са си избрали именно тази дестинация сред много други, защото са искали да видят сняг.

Първите си впечатления от България са придобили в столицата ни, а след това са се насочили към Свищов, където се намира един от българските офиси на AIESEC. Посещението им е продължило с нашия град. Тук те гостуваха в часовете по английски език на ученици от прогимназиален и гимназиален курс. Първо те са се срещнали с 6 б клас. Шестокласниците са ги посрещнали дружелюбно и, напълно естествено, са ги затрупали с лавина от въпроси. Гостите също са били приятелски настроени и са отговаряли с готовност на въпросите на своите малки домакини. Всеки е научил по някоя нова дума-мексиканците на български, а българите – на испански. Накрая учениците са предложили по едно традиционно българско ястие, което чужденците непременно трябва да опитат.

В горен курс също проявиха нескрит интерес към посетителите. Интересуваха се от обучението им по финанси, защо са дошли тук, говориха за хобитата си. Момчетата си намериха обща тема с мексиканците- спорта, а в един от десетите класове дори се намери наш ученик, който знае испански и си комуникира с гостите на родния им език, вместо на английски, както всички останали.

Мексиканците споделиха, че хората в България, с малки изключения, са гостоприемни и усмихнати. За нашия град пък признаха, че е мъничък в сравнение с родния им Мексико сити, но въпреки това вече са успели да се изгубят. Разбира се говорихме с тях и за училищата. Гостите споделиха, че има голяма разлика между училищата тук и в Мексико и обясниха, че техните частни училища предлагат условията, които са характерни за нашите държавни. С други думи, българските ученици се развиват в по-подходяща обстановка и трябва да са благодарни за това.

Двете момчета ще останат в родината ни общо шест седмици като следващите им спирки ще са във Велико Търново и Пловдив, а те самите споделиха, че искат да посетят и Слънчев бряг. След визитата си в България смятат да посетят и други държави като Румъния, Гърция, Испания, Белгия, Полша и т.н.

 

Силвия Тачева, 10и клас

 

Back to top button