Вазовци- изтъкнати рецитатори

Тази година читалище „Съгласие 1869“ отбелязва своята 145-та годишнина. Във връзка с това бе разработен проект “145 години читалище „Съгласие“, който включва три инициативи, подчертаващи значимостта на читалището, библиотеката и балетната школа като основополагащи културни институции в Плевен и региона.

Честванията започнаха още на 23 октомври с откриване на фотодокументална изложба и представянето на библиографиите на основоположниците на Плевенската библиотечна школа.

Втората инициатива по проекта пък представляваше конкурс за рецитатори по поезията на Цветан Спасов, Никола Ракитин и Иван Радоев, който се състоя на 29 октомври. В надпреварата се включиха над 70 ученици от всички плевенски училища и, разбира се, вазовци отново не пропуснаха възможността да се изявят.

Според регламента участниците бяха разделени в две възрастови групи: 5-8 клас и 9-12 клас, като всеки имаше правото да представи по най-много три произведения. В помощ на участниците читалището беше осигурило използване на издания с поезията на тримата автори.

С тежката задача да изберат най-добрите рецитатори във всяка възрастова група се зае тричленно жури в състав: Мариета Калъпова и Веселин Плачков- актоьри от плевенския ДКТ „Иван Радоев“, и поетесата Лалвка Павлова- председател на Дружество на писателите-Плевен.

Представителите на СОУ „Иван Вазов“ в конкурса бяха общо осeм като от тях двама си завоюваха отличия. Иван Бориславов Жунтовски от 8м клас заплени журито и си спечели награда в първа възрастова група за оригинална интерпретация на стихотворението „Предчувствие“ на Иван Радоев. Десетокласничката Яна Владимирова Витанова пък заслужено грабна престижната трета позиция при по-големите с „Как ли ще се разберем“ на Цветан Спасов. Разбира се, тук е мястото да поздравим нашите съученици за достойното им представяне и да им пожелаем още много успехи в бъдеще!

Наградените получиха грамоти и парични награди, подсигурени от община Плевен и НЧ „Съгласие 1869“. Освен това всеки, който се беше включил в конкурса, си тръгна с диплома, която да засвидетелства участието му. Всичките грамоти бяха подписани лично от председателя на читалището г-н Ивайло Атанасов.
След края на конкурса имах възможност да се срещна със секретяря на уважаваната институция- г-жа Маргарита Лазарова, която беше поела и ролята на водеща на конкурса. Жената любезно се съгласи да отдели малко от времето си, за да сподели за еуфорията и подготовката около конкурса. Тя призна, че вълненията са били доста и се е притеснявала как надпреварата ще бъде приета, но всичко премина гладко, а участниците бяха доволни и щастливи, което е най-важното.

 

Г-жа Лазарова също така обясни, че конкурсът е бил ограничен само за ученици, защото всъщност те имат най-голяма нужда да се образоват, да опознаят културното ни богатство, да изградят вкус към четенето. За съжаление се наблюдават тенденции на незаинтересованост от литературата сред младото поколение, а г-жа Лазарова сподели, че има много плевенски поети и културни дейци, с които може да се похвали градът ни, но учениците дори не са чували за тях. Секретарката обясни, че популяризирането на поезията на Ракитин, Спасов и Радоев е била една от основните цели на конкурса. Освен това тя сподели, че за пръв път чува младежи да рецитират точно тези автори и е останала приятно изненадана.

 

Относно журито в конкурса г-жа Лазарова призна, че е имало колебания кого да поканят и в началото е обмисляно то да се състои от учители по български език и литература, но, за да няма обвинения в пристрастност, били избрани други членове. Разговорът приключи с обещание за нови срещи тъй като г-жа Лазарова призна, че ще бъдат организирани и други подобни мероприятия при първа възможност.

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button