Вазовци гледаха постановката „Женитба“

Вазовци от 5, 6 и 7 клас за пореден път станаха свидетели на безупречната игра на актьорите от ДКТ „Иван Радоев“- Плевен . Поводът беше новото заглавие в афиша на плевенския театър- „Женитба“ по Николай Гогол. Режисьорът на спектакъла е Николай Урумов, който си партнира с Камелия Хатиб, Мариета Калъпова, Нина Илиева, Сергей Константинов, Генадий Николов, Мариян Стефанов, Петьо Кръстев, Анелия Стойнова и Киро Крачунов. Художник на костюмите е Кирил Наумов, а за музикалните картини се е погрижил Иван Стоянов.
Женитбата не е лесна работа, а когато кандидатите за ръката на бъдещата булка са толкова много, се ражда една от най-успешните пиеси в историята на театъра. Сякаш предвкусил триумфа си още преди 180 години, самият Гогол определя „Женитба“ като „напълно невероятно събитие в две действия“. Спектакълът представя историята за жениха Иван Кузмич, който в началото се двоуми дали да се жени или не. Когато най-после се решава да вземе за своя жена Агафя Тихоновна, тя пък е разкъсвана от колебания в избора си между него и неколцина други кандидати. Перипетиите около женитбата-съперничество между кандидатите и суетенето на сватовницата, са представени особено комично.

Николай Урумов, който се въплъщава в ролята на Кузмич, завладява публиката с неповторимото си присъствие. Неговата сценична партньорка Камелия Халиб, която е свежо допълнение в трупата на плевенския театър, пресъздаде една обаятелна и невинна кандидатка за женитба. Прекрасно игра и Сергей Константинов, който беше поел ролята на неуморния и хитър „сватовник“ Кочкарьов, който иска да задоми приятеля си. Разбира се не трябва да пренебрегваме и представянето и на останалата част от актьорския състав, което също беше незабравимо и изключително въздействащо.
Освен на безупречна игра, режисьорът залага на музика, базирана на класически произведения на руски автори. Що се отнася до сценографията, действието се развива през зимата, и снегът, който валеше по сцената създаваше вълшебна атмосфера.
Урумов е сътворил една свежа интерпретация, която оставя всеки зрител без дъх от смях. Зад кулисите на комичното обаче е скрита една далеч по-сериозна и дълбока тема- тази за неосъществените мечти на хората.
Деветокласници и десетокласници от нашето училище гледаха постановката малко по-рано. Те успяха да се насладят на прекрасната постановка на една наистина емблематична дата- 27.03, Международният ден на театъра. Традицията на това честване води началото си от 1962 год. От тогава на всеки 27 март световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Вазовци имаха възможност да чуят тазгодишното послание от Брет Бейли.
Очакваме с нетърпение следващата постановка на театъра.

Силвия Тачева – 10и клас

Back to top button