Вазовци – дейни спортисти

Отдавна сме показали, че в СОУ „Иван Вазов“ има много начетени и интелектуално надарени ученици и дори само от тази година можем да ви дадем много примери. Академичните ни успехи обаче не са за сметка на останалите и доказателство за това е фактът, че нашите спортисти жънат победа след победа. Отличното ниво на отборите ни е плод на много редовни тренировки и активно участие в спортни събития и, макар че края на учебната година наближава, изявите на вазовци не свършват.
Вече сме говорили за триумфите на нашите тимовe в ученическите игри по тенис на маса, волейбол,баскетбол и други. Към списъка сега се добавя и успехът, или по-скоро успехите, на нашите лекоатлети.

На общинския кръг на ежегодните надпревари по лека атлетика СОУ „Иван Вазов“ можеше да се похвали с участие и на момчета, и на момичета, затова училището ни беше представено от два отбора. В тима на девойките влизат Теодора Мариянова Цветанова (6в), Йоана Константинова Младенова (6в), Йоанна Мирославова Иванова (7а), Изабел Петрова Велковска (7а), Христиана Атанасова Атанасова (7б), Кристина Радославова Илиева (7е), Виктория Владимирова Вълова (7е), Виктория Васкова Миланова (7ж) и Адриана Ивайлова Партовска (7ж). Те записаха наистина добри резултати, от които си пролича колко много са тренирали. За съжаление обаче второто място, което си завоюваха не беше достатъчно, за да продължат към зоналното първенство.
За сметка на това пък момчетата ни бяха неотразими и просто нямаше начин да не грабнат първото място в своята възрастова група. В непобедимия отбор се състезаваха Симеон Яворов Янев (6в), Ивайло Ивайлов Боев (7б), Георги Георгиев Велчев (7б), Шенгюн Ристем Халкоглу (7в), Петър Александров Дъков (7д), Марио Тихомиров Николаев (7е), Симеон Милков Стилянов (7е), Иван Михайлов Дечев (7е), Александър Теодоров Рашковски (7е), Павел Антимов Петков (7ж). Вероятно някои от имената са ви познати и това не е изненадващо, защото изтъкнатите ни спортисти вече могат да се похвалят със значителен запас от отличия.
Те отново се представиха безупречно и станаха най-добрите в цяла плевенска област, а челната позиция, която си заслужиха, ги изпрати директно на зоналния кръг. Той се проведе на 25 април и в него се съревноваваха първенците от още три области: Велико Търново, Ловеч и Габрово. Участниците премериха сили в седем различни дисциплини- 100м, 200м, 400м, скок на дължина и височина, тласкане на гюлле (4 килограма) и 4×100м щафета. Нашите лекоатлети са успели да надделеят над всички противници в 4 дисциплини, а в останалите са се наредили на втора позиция. Резултатът им е повече от забележителен и не е изненадващо, че тимът на Вазов стана победител и в зоналните състезания.
Този пореден успех осигури място на нашите лекоатлети сред най-добрите състезатели от цяла България, които ще си оспорват челните позиции на финалите на ученическите игри. Те ще се проведат в началото на месец юни- на 7 и 8, в Града на стоте войводи- Сливен.
Момчетата ни несъмнено ще се представят на ниво и на финалната надпревара, като се има впредвид, че ги подготвят такива опитни учители като г-н Васко Вълков и г-н Сотир Пецанов. Те несъмнено играят главна роля в успеха на младежите и заслужават неизразимата ни благодарност също толкова, колкото я заслужават и възпитаниците им.
Докато лекоатлетите продължават усилена подготовка за финалите, в СОУ „Иван Вазов“ имаха възможност да се развихрят и футболистите ни. По случай стогодишнината от създаването на спортен клуб „Левски“ в края на април се проведе футболен турнир, чийто домакин имаше честта да бъде именно нашето училище. СОУ „Иван Вазов“ предложи на гостите си модерното си игрище. Феновете на „Левски“, а и всички, които са футболни запалянковци, пък намериха удобно място на скамейките.
Като домакин училището ни също имаше възможност да си излъчи отбор, който да се включи във футболните двубои. В отбора на училището ни намериха място Александър Ивайлов Александров (5б), Стелиян Алексеев Царков (5б), Борислав Антонов Попов (5в), Слав Ивайлов Петков (5в), Момчил Ваньов Димитров (5г), Николай Стефанов Генов (5г), Илия Валериев Тенев (5д), Марио Бориславов Василев (5е), Юли Емилов Митков (5е), Ерик Георгиев Колев (5ж), Симеон Иванов Симеонов (5ж), Слави Огнянов Славейков (6ж).
Противниковите тимове, сред които се наредиха и момчетата на г-н Пецанов от ФК „Гунди“, бяха седем.
Нашите футболисти не успяха да заемат позиция в челната тройка и се класираха на пето място, но въпреки това не играха зле. Независимо, че не спечелиха, те, както и всички други участници, получиха по един екип и шалче на „Левски“, а всеки отбор си тръгна с нова футболна топка от турнира.
Футболистите не успяха да завоюват отличие, но не бива да се обезкуражават, а напротив- трябва да продължават да бъдат все така активни. На лекоатлетите пък пожелаваме много успех, макар че те нещата си ги могат, и се надяваме, че ще се завърнат от финалите с още поводи за гордост за училището ни!

Силвия Тачева, 10и клас

sport2
Дейни спортисти
sport3
Дейни спортисти

Back to top button