Вазовци- съпричастни с патриотична идея

По повод Трети март – Националния празник на България и 140 години от Освобождението, учениците от начален етап на СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен се включиха в инициативата на една ентусиазирана и позитивна млада жена, Миглена Цанова, за ушиването на българското знаме.

Идеята „Да направим с децата на Плевен най-дългото знаме“, е подкрепена от Община Плевен, кмета Георг Спартански и сдружение „Ген. Иван Винаров“.

Каузата да шият трибагреника допада на вазовските малки ученици, техните учители, родителите им… Тя възпитава непренудено и засилва чувството на родолюбие сред децата. Така се стимулира тяхната любознателност, трудолюбие, усърдие към  символа – Националното знаме. Най-ценната мисия за вазовските ученици,  участвайки в инициативата за ушиване на най-дългото знаме е в това, че те го правят заедно, рамо до рамо. Виждайки своя трибагреник, захванат за останалите, всяко дете си казва: „Аз съм тук, участвах и това го направих сам или бях подкрепен от моите близки!“ Тази кампания има много послания, но най-важното е да почитаме Националния си празник. С общи усилия училище-семейство изграждаме основите на истинско родолюбие в младите детски души. Това бе един много подходящ начин децата да разберат съдържанието на празника, като се включат самите те в подготовката му. За малките деца ушиването на знамето е необикновено преживяване. Чувстват се горди и щастливи, по-лесно разбират, когато правят нещо самите те.

Идеята е прекрасна, защото е и обединяваща – децата на Плевен съшиват знамена, които ще се съединят в едно общ  много дълъг трибагреник.

Ето защо предложихме на младите вазовчета да се включат и подкрепят патриотичната кауза на Миглена Цанова – да бъде ушито от децата на Плевен най-дългото българско знаме. Искахме да вградим частица от своето родолюбие в него.

Оказа се, че ние първи сме поканили Миглена Цанова да дойде в училище и лично да и връчим готовите знамена. Класовете, от които учениците бяха ушили най-много знамена са 3е, 3а, 3г, 2д, 2г, 2в класове, под ръководството на класните ръководители Надя Тодорова, Даниела Китева, Сашка Данговска, Галя Дочева, Снежана Лишкова, Лидия Коцева .

С готовия трибагреник на Трети март ще бъде организирано шествие. То ще стане доказателство, че общите усилия и желанието са достатъчни, че всеки от участниците, с които се представи СУ „Иван Вазов“ обича България и ще се чувства горд българин в тържествения ритуал, който ще бъде изпълнен на площад „Възраждане“, пред параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец“, гр. Плевен, в деня на Националния празник.

Back to top button