Вазовка- горда с миналото си

Наскоро разбрахме, че в СОУ „Иван Вазов“ учи потомка на съратници на Апостола на свободата- Левски. Поредната гордост за училището се казва Дара Димитрова и е ученичка от 6 б клас. Сведения за миналото на предците й получих лично от нашата съученичка.
Връзката на Дара със съратниците на Левски е по майчина линия. Пра-прадядото на нашата шестокласничка – Цвятко Смолянов, е помогнал изключително много на великия борец за свобода. Онова, което е направил- да укрие Левски в собствения си дом в Никопол, и то точно в смутните времена на робството, е проява на истински кураж. Днес къщата на пра-прадядото на Дара е възстановена и превърната в исторически паметник на Никопол, като по този начин е увековечено смелото му дело.

Предан до смърт на каузата, а и на самия Левски, е бил и Николчо Симеонов- друг пра-прадядо на Дара. Той също е от Никопол и дейно взема участие в изграждането на тайната революционна поща на Дякона. Негов куриер и съратник, пра-прадядото също е предложил укритие за Левски в своя дом. За съжаление потомците на Николчо не разполагат с негова снимка, но такава може да бъде открита в историческия музей. Скривалището на Апостола в къщата му в Никопол обаче е запазено и днес там има паметна плоча.
Освен разказа за великия си род потомката на съратниците на Левски ни показа и някои неща, които самостоятелно бе изработила. Шестокласничката имала поставена задача по история, свързана с Левски. Вместо обаче да направи стандарния проект- живот и дейност, момичето изработва албум .„Опитах се да пресътворя какво е Левски за мен, за моите предци и за „тежкото“ наследство, което са ми завещали.“- пише там.
Шестокласничката имала и друга задача, отово по история, но този път свързана със Самарското знаме. Отново по своя инициатива и Дара създава копие на Самарското знаме. Тя го е изработила сама и си личи, че беше вложила много сръчност и внимание в работата си.
Дара сподели, че е много горда да е потомка на тези личности-своите дядовци, които са се борили наред с Левски за свободата на българския народ и са допринесли толкова много за изпълнението на великото дело на Апостола. „Все едно е някаква приказка това, много ми е трудно да го повярвам“- признава момичето, но обещава, че ще разкаже родословната история и на своите деца.
Дара ни сподели, че има книжка „100-те национални туристически обекта“ и „10-те най-високи върха на България“ и през ваканциите постоянно пътува и посещава много исторически паметници в родината. Момичето ни разкри, че също така обича да кара ски и играе народни танци в училище.
Благодарим на Дара, че сподели с нас частица от историята на рода си- тя ни напомня, че българският народ е велик и ние трябва да се гордеем, че сме част от него!

Силвия Тачева- 10и клас

Back to top button