Вазова художничка рисува „Вазовата България“

Лято e! Ваканция сме! Не стихват постиженията на младите художници. За пореден път на Национален конкурс за рисунка доказахме, че сме най-добрите. Това се вижда от първото място което спечели Йоанна Мирославова Иванова от 9“Б“ клас с преподавател г-жа Росица Симова.

Конкурса беше обявен през м.04 до м.06. Провежда се по повод 166 годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов и е под патронажа на вицепрезидента на Република България: г-жа Маргарита Попова, къща музей „Иван Вазов“- Сопот, Община Сопот.

Целта на Втория Национален ученически конкурс „Вазовата България“ е засилване интереса на учениците към творчеството на Иван Вазов, обогатяване  познанието на историческите личности и приноса им в развитието на България, засилване на патриотичното и родолюбиво възпитание, популяризиране и повишаване нивото на интереса у учениците към рисуването, музиката, рецитацията, драматизацията и фотографията. В таз годишният конкурс участваха над 500  ученици от 5-ти до 12-ти клас от над 50 училища на територията на Република България и в чужбина.

Награждаването се състоя на 8.07.2016год. в къща музей “Иван Вазов“-гр.Сопот. Присъстваха вицепрезидента на Р. България –г-жа Маргарита Попова, кмета на гр.Сопот – г-н Деян Дойнов, общински съветници, ученици, учители, родители, много граждани. Всички бяха посрещнати от г-н Стефан Филчев – директор на къща музей „Иван Вазов“ – гр.Сопот, който разказа увлекателно и с подробности за историята на музея. Водещ на церемонията беше г-н Янко Лозанов-уредник на къща музей „Иван Вазов“- София, който грабна публиката с рецитацията на вазови стихове.

В конкурса са взели участие 84 рисунки. Председателя на общински съвет Сопот,  г-жа Марияна Кацарова връчи наградата на нашето момиче: първо място за Йоанна Мирославова Иванова от СОУ“Иван Вазов“ – Плевен. В своята рисунка с мото: „Аз съм българче, обичам…“  тя изобрази българското дете, гордо от своята Родина!

Йоанна е възпитаничка вече пета година на г-жа Симова. Не веднъж е доказвала своя талант с участието си в общински, областни и национални конкурси. Тази година в девети клас тя и нейните съученици изучаваха изобразително изкуство по задължение за последно, но любовта към изкуството няма да я откажат от това да твори и при възможност да участва в следващи прояви. Защото рисуването е поезия, която се вижда, но не се чува, а поезията е картина, която се чува и не се вижда. И накрая да  пожелаем на всички по-малки и по-големи творци да си починат добре, да се забавляват и да събират впечатления за следващата учебна година.

Back to top button