Васил Левски и първокласниците

Васил Левски и първокласниците

Има дати в народната памет, които не са подвластни на времето. Такава дата е 19 февруари. Денят, в който един велик българин – Васил Левски, тръгва по пътя на безсмъртието и както поетът Асен Босев възкликва:

„На бесило бил обесен,
Но безсилен бил врагът.
Възвишил се е до песен
Левски в стръмния си път.”

Първокласниците от нашето училище, с помощта на своите учителки,  прочетоха  книжката „Разкажи ми за Левски”, която е дарителски жест от ФК „Левски”. На 18 февруари те проведоха в зала „Европа”  час на класа, посветен на Апостола на свободата.

Учениците познават образа на великия българин. Знаят, че е отдал живота си за Освобождението на България от турско робство. По време на часа  се запознаха с интересна презентация, посветена на  живота и революционната му дейност. Особен интерес у тях предизвика фактът, че Левски е посещавал и нашия град.

Първокласниците рецитираха стихове, четоха разкази и пяха песни, посветени на родината. София Кънчева от първи „б” клас изпълни стихотворението „Обесването на Васил Левски” от Христо Ботев.Тя ни зарадва и с първото си място на МС за Васил Левски.

Всеки ученик попълни работен лист, на който имаше интересни и занимателни задачи по четене, писане и математика. Подреди и записа изречение, реши кръстословица и верижка, от които  научи името на родния град и датата на гибелта на Апостола.

Във времето, в което живеем , наш професионален и човешки дълг е да съхраним  образа и делото на Левски и никога да не го предадем.

Още новини