Вълнуваща среща на ученици от втори и трети клас а автора Иглика Нинова

Нашето училище кандидатства и спечели проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ модул „Библиотеката като образователна среда“.

Във връзка с този проект, във вече съществуващия Кът за четене, се осъществяват много и различни дейности, свързани с популяризирането на четенето сред младите хора.

Една от тези дейности е организирането на срещи с автори на художествени произведения, които да разкажат за творчеството си и да запознаят в директен контакт малките читатели с вълшебната сила на думите.

В края на месец март в Читателския ни кът гостува госпожа Иглика Нинова, член на Съюза на писателите в град Плевен и автор на книгата „Новите дрехи на Пепеляшка“. Тя се срещна с ученици от Втори Б и Г, Трети Б и В класове и представи две от произведенията, включени в книгата й, а именно „Новите дрехи на Пепеляшка“ и „Дядо вади праз“.

Учениците от посочените класове предварително си припомниха съдържанието на оригиналните приказки и подготвиха различни изяви по тях.

Децата от Втори Г клас, с ръководител г-жа Снежанка Лишкова, четоха на верижен принцип „Пепеляшка“, а техните другари от Трети Б клас, с ръководител г-жа Евелина Ницова, разсъждаваха по темата как продължава живота на героинята след щастливата сватба с принца. Получиха се много и различни предположения, вариращи между щастие и печал.

Учениците от Втори Б и Трети В, с ръководители г-жа Станка Ненчева и Мая Тодорова, работиха по произведението „Дядо и ряпа“. Те пяха подходящи песни, представиха драматизации на класически и съвременен вариант на произведението.

Когато Иглика Нинова се появи на срещата, четиридесет минути минаха като насън. Тя „влетя“ на метла, подобно на Баба Яга, поднесе огънчето на просвещението с мъничък фенер, демонстрира истински калъпи за изработването на прекрасните пантофки на Пепеляшка.

Госпожа Нинова прочете своите версии за съдбата на героинята и разказа как в днешни времена, вместо дядо да вади ряпа, всички от групата се вкопчват в мобилния телефон – Внучката Иглика, Баба, Дядо, Шаро, Маца и Писана. Но……батерията на устройството пада и всички са в безизходица. Тогава малката Иглика решава или да излезе навън да поиграе, или да посегне към книгите, които са вечни и никога няма опасност да ни предадат.

В края на срещата всички си тръгнаха по-различни – замислени, помъдрели и доволни.

Госпожа Нинова остави като дар на училищната библиотека екземпляр от интересната си книга, а в замяна си тръгна с автографи от всички малки читатели.

Евелина Ницова

 

Back to top button