Вълнуващ празник – „Мога да чета и пиша“

През месец април първокласниците от СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен направиха традиционния празник „Ние вече сме грамотни“ на най-малките ученици от начален етап. Много емоции, цветни незабравими мигове и забава с буквите, Букварчето, Читанката, Книгата и познати герои… Те завладяха учениците от шестте паралелки, изпълнени с най-усмихнатите и умни първолачета. Сцената,  голямата и модерна  зала за хранене към училището,  заприлича на пъстра палитра от стихове, песни, танци на малките. За тях този ден ще остане един вълнуващ  празник, в който разделяйки се с букварчето, първолаците прегръщат новата си приятелка – Читанката. Оживяха приказни герои – вълшебните феи, Червената шапчица, Златното момиче, Снежанка, Знайко, Незнайко, Хитър Петър, Пинокио, Карлсон, Мечо Пух, Врабчо, Лиса, Вълчо… Малките ученици убедиха всички, че наистина са грамотни.  А това, което са научили в първи клас, успяха да чуят и видят техните родители, близки и приятели. Вълнуващо преживяване за децата ще остане и гостуването на по-големите ученици от нашето училище, които връчиха на малчуганите златен медал с надпис „Мога да чета и пиша“. Някои наши бивши ученици дойдоха да поздравят празнуващите първолаци от 1б клас с оркестър. С песни и усмивки те пренесоха присъстващите в света на музиката. Гости бяха и актьорите Мариета Калъпова и Христо Домусчиев-Бебо, които забавляваха децата от 1в и 1д клас, техните родители и учители. Представители от Дирекция „Здравеопазване“ при Община Плевен – Д-р Пачева, главен счетоводител Петкова и медицинското лице от училището – Цеца Вълкова поздравиха празнуващите деца от 1д клас, които участваха и в здравен проект. На буквения празник те направиха подарък на класа – фотооапарат.

Децата от всеки клас бяха подготвили изненада на гостите – пиески, стихчета, песни, танци, драматизации. Получи се истински букет от чудесни изпълнения, посветени на приятелството, труда, знанието и най-вече на радостта от това, че първокласниците са  изкачили първото стъпало на крепостта наука. Малките актьори бяха невероятни със сценичното си облекло – истинските герои от приказките накараха присъстващите да се пренесат в своето детство.

На тържествата присъстваха много гости, дошли да споделят радостта на първолаците – родители, близки, учители… Публиката поощряваше всяка изява на първокласниците. За да поздравят своите деца, родители и учители бяха приготвили Свидетелство за грамотност, истински медали с емблемата на училището и с надпис “Мога да чета и пиша“, книжка, от която да събират знания. За най-сладките първолачета-знайковци имаше и почерпка. Учители и гости на училището поздравиха първокласниците за техния неповторим и радостен празник и пожелаха на малките ученици да са все така усмихнати, ученолюбиви и с дръзновение да вървят по пътя на знанието. 

Празникът на буквите бе неповторим за първолаците, благодарение и на техните учители: Стефанова, Ненчева, Коцева, Лишкова, Дочева, Тодорова, Антонова, хореограф Надя Тодорова, Драганова, Иванова, Георгиева, Николова, които ентусиазирано се включиха в подготовката и провеждането на тържествата, заредени с много позитивизъм. Те съпреживяха радостта и вълненията на малките талантливи деца, които показаха знания, умения, отговорност и най-вече много емоции.

Back to top button