В СОУ „Иван Вазов” стартира проект „Фортисимо в клас”

СОУ „Иван Вазов” стана част от проект на плевенската филхармония за запознаване на четвъртокласници с класическата музика.

В рамките на 6 месеца ще бъдат представени всички музикални инструменти от симфоничния оркестър – цигулка, виолончело, контрабас, ударни инструменти, флейта, кларинет, тромбон и др. Общо девет инструменталисти ще посетят училището до края на инициативата – 27 април, за да запознават децата с инструментите.

Проектът се нарича „Фортисимо в клас” и е финансиран от „Америка за България”. Той се провежда по идея на Максим Ешкенази, българин, диригент в Лос Анджелис.

В края на проекта, на 27 април, едновременно в зала „Катя Попова” в Плевен и в София ще се проведе финален концерт. Ще има и театрална част, водена от известния актьор Любо Нейков, която ще бъде в София, и затова в плевенската зала ще има видеостена.

В София гост ще бъде Веско Пантелеев Ешкенази – концерт-майстор в Амстердам, който освен че ще свири, ще помага на Любо Нейков във воденето на театралната част.

В час по музика на ­IVв клас вече беше на гости преподавателят по цигулка Елена Николова, която беше придружена от младият възпитаник на музикалното училище Габриел. Представянето на този инструмент беше направено по интересен начин и впечатли малчуганите.

Източник: PlevenToday.com

Back to top button