В град Габрово

Дългоочакваният ден дойде. На 17.05.2017 г. учениците от 1г кл. и 4г клас и класните ръководители Снежанка Лишкова и Вили Атанасова потеглихме към град Габрово.Това беше първата екскурзия за 1 клас и последната екскурзия за 4 клас в началния етап от основното образование. С нас беше и Ива Георгиева – възпитател на ПИГ Г.

Сутринта беше дъждовна и ни вървеше като „по вода“. Организацията от страна на фирма ВИСТ беше перфектна. По време на пътуването екскурзоводката Стела разказваше на учениците интересни и люпобитни истории за габровци, за тяхната пословична пестеливост,остроумие и предприемчивост на жителите, носители на много прогресивни идеи и начинания. Малко преди да влезем в Габрово слънцето ни се усмихна и приветливо ни посрещна в града на хумора и сатирата. Първото ни посещение беше в единствената по рода си в централна България Астрономическа обсерватория и планетариум – Габрово, разположена в живописния квартал „Петкова нива“, недалеч от центъра на града. В звездната зала посредством проекционния апарат „Планетариум ZKP – 2“ и други допълнителни проектори на куполообразен екран наблюдавахме звездното небе, движенията на небесните тела. Точно копие на истинското, то пленява въображението и провокира усещането ни за безкрайността на времето, за непостижимата и уникална хармония на Вселената.

След това посетихме най-новата атракция на Габрово – единствения по рода си на Балканите Интерактивен музей на индустрията, открит на 21 март 2014 год. Сградата, в своята цялост, представлява едно съживено културно – историческо наследство, обединяващо минало, настояще и бъдеще в едно.Там чрез 3D прожекция наблюдавахме филма“Полет над Габрово“ и се запознахме по интерактивен начин със забележителностите на града и развитието на Габрово в индустриален център. Разгледахме експозициите в залите „Индустриализация“, „Социализъм“ и „Настояще“в които тематично са представени различните периоди,като са използвани най-новите съвременни технологии.

В първия в България музей на открито – Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ се запознахме с бита и стопанското минало на Габровския край през Възрожденската епоха. На двата бряга на река Сивек разгледахме техническите съоръжения, задвижвани с вода, ансамбъла „Занаятчийска чаршия“, включващ 14 архитектурни образци от региона. На първите етажи, както и в миналото, са разположени търговски дюкяни и занаятчийски работилници(откъдето си купихме и сувенири за спомен), а вторите етажи са предназначени за изложбени и експозиционни зали. Представените 22 действащи занаята бяха много атрактивни. Разгледахме и сградите с обществено значение – църква с училище, часовникова кула, мостове, каменни чешми.

Много впечатляващ беше и Националният музей на образованието, който се намира в сградата на Априловската гимназия. В него от документите, снимките, веществените материали, свързани с просветното дело от 10 в. до наши дни, възстановките на килийно училище,на първото новобългарско училище – взаимното училище ни накараха да почувстваме духа на нашето образователно минало, силното желание на децата да учат и да се образоват.

Щастливи и обогатени със знания и впечатления отпътувахме към родния Плевен, за да разкажем на близките си за преживяванията и видяното в град Габрово.

Back to top button