Успешен старт на музикален проект

Откриването на осмия сезон на образователния проект „Фортисимо в клас“ се състоя на 23 октомври, 2017 г. в 4 „ в“ и 4 „д“ класове на СУ „Иван Вазов“ – гр.Плевен.

Музиката е неизменна част от нашето съществуване. Тя ни съпътства в ежедневието, дава ни утеха и в нея намираме убежище. Но осъзнаваме ли всъщност важността й? В днешно време хората трудно намират време за себе си, както и толкова малко време отделят за сериозната музика. Хубаво е, че има специални хора, които със своите музикални способности успяват да ни докоснат и вдъхновят в интерес към класическата музика.

Цигуларят Хари Ешкенази и представители от музикалното училище. НУИ “Панайот Пипков” на 23.10.2017 г.посетиха учениците от четвъртите класове на нашето училище. Директорът на училището, класните ръководители, учителите по музика и деца приветстваха сърдечно малките и големи музикални гости, които демонстрираха своите виртуозни умения на цигулка. Запознаха младите ни представители с основните части на инструмента. За тях имаше и различни загадки. Четвъртокласниците чуха увлекателни разкази от музикантите и останаха възхитени. Въздействието, което музикалният инструмент имаше върху тях, беше неизмеримо.

Образователният проект вече осма поредна година съществува и СУ „Иван Вазов“ е домакин и участник в него. Целта на програмата е да се запознаят четвъртокласниците с инструментите, включени в състава на симфоничния оркестър.  По този начин те ще добият слухова представа и благодарение на нея ще разпознават музикалните инструменти визуално. През учебната 2017/2018 година седем лектора – оркестранти в Плевенската филхармония ще покажат на учениците истински инструменти, ще разкажат историята им, ще покажат частите им и начина на звукоизвличане, за да се възроди интересът към музиката и да се отдаде чест на важността й.

Фондация “Америка за България” и проектът “Фортисимо в клас”, на който Хари Ешкенази е представител ще организират през месец април концерт , на който децата, участници в проекта ще бъдат гости в залата на ДКТ „Иван Радоев“, където ще могат да видят и чуят симфоничен оркестър в пълния му състав.

Back to top button