Успешен скок с Европейското кенгуру

СУ „Иван Вазов“ е училище с традиции и отново доказа, че в него растат умни и талантливи деца. Учениците му  години наред са постигали успехи в различни сфери, като едни от най-добрите резултати  са в областта на математиката.

И през тази учебна година наши ученици се явиха на Националното математическо състезание „Европейско кенгуру“. То се проведе на 18.03.2021 г. в зала „Европа“ от 12:00 до 13:30 ч. с учениците от първи до четвърти клас. В него участваха Ванеса Димитрова, Елиза Скравенска, Нели Петкова и Самуил Недялков от първи клас. От второкласниците участие взеха Богдан Дюришич, Божидар Йорданов, Димитър Спасов и Светлин Кънчовски. Представител от четвъртокласниците беше Антон Димитров. Те трябваше да покажат знания от учебното съдържание на задължителната/общообразователната и допълнителната/свободноизбираемата подготовка. Малчуганите достойно защитиха името на училището. Доказаха колко важни са тяхното старание в подготовката и труда на техните родители и учители.

„Европейско кенгуру“ е най-масовото международно математическо състезание. Във всяка страна то се провежда на родния език, като част от задачите са общи за всички, но част са локални и характерни само за съответната страна. Това е състезание с интересни логически задачи, които изискват усет, логика и рутина. Трудността в турнира е съвкупността от нестандартни логики и малкото време за мислене. Форматът на Националното математическо състезание „Европейско кенгуру“ е 26 задачи, първите 24 от които са тестови – всяка с пет избираеми отговора, от които само един е верният, и 2 задачи с номера 25 и 26 с кратък свободен отговор. Максималният брой точки е 100. Времето за работа е 90 минути.

За нас е гордост да обявим, че имаме победител за втори клас. Това е Димитър Пламенов Спасов от 2 „г“ клас, с класен ръководител г-жа Росица Димитрова. Ученикът е с най-висок резултат от всички второкласници от Плевенска област. Както е казал Линей :“Един учител не може да постигне нищо по-велико от насърчаването на умен ученик, защото истинските откриватели са сред тях, както кометите са сред звездите.“

В училищното състезание за второкласници, посветено на Васил Левски, Димитър получи грамота, I място за представянето си. За себе си ученикът споделя, че обича да участва в състезания, защото те са важни за неговото израстване. От малък харесва математиката и с удоволствие решава задачи. Когато се подготвя, първо пише домашната си работа по математика. Харесва я, защото тя е точна наука. В часовете се справя бързо с възложените му задачи и винаги работи нещо допълнително. Димитър е отличник и по останалите учебни предмети.  Отрано е научил числата и буквите и любимите му игри са били свързани с четене и решаване на задачи. На четиригодишна възраст с помощта на пръстите събира и изважда числата до 10, а петгодишен изненадва родителите си, като пресмята наум разликата на четирицифрени числа. В предучилищна възраст вече умее да чете самостоятелно, знае планетите от Слънчевата система и как става смяната на сезоните. Като първокласник пропуска математическите състезания по здравословни причини. Във втори клас за пръв път взема участие в Математическо състезание „Васил Левски“, като събира 53 от 60 възможни точки. Макар и само на девет, той е с широка обща култура и познания в различни области. Интересува се от любопитни факти, свързани с нашата планета и  с Космоса. Любимите му книги са енциклопедиите.

За нас е гордост, че Димитър е възпитаник на СУ „ Иван Вазов“.  Той е дете с разнородни таланти, което може освен да радва своите родители и учителите си, да носи постижения за класа, за училището и за родния ни град. Вярваме, че с упоритост ще побеждава и занапред. Ще се радваме един ден да прослави България.  Нека му пожелаем здраве,  трудни, но успешни състезания, завършващи с победи!

Back to top button