Успешен финал на „ЧИТАТЕЛСКА ЩАФЕТА 5: ПАТИЛАНСКИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ“ за учениците от 2б клас

Сайтът DetskiKnigi.com е насочен както към децата, така и към възрастните. Основните му цели са да насърчава четенето, като представя детската литература пред нейните читатели и същевременно подпомага възрастните в избора на модерни книги за подрастващите.

Създателите на този сайт са организатори на нетрадиционни успешни инициативи за повишаване грамотността на българските деца, при които водещ принцип е насърчаването на любов към книгите чрез забавление. Възрастните могат да открият съвети за развиване  и насърчаване на четенето от раждането до юношеството и помощ при избора на подходящи модерни заглавия за своите деца. В „Зона родители“ ще срещнат интересни идеи за възпитаване на читателски навици у децата, вдъхновени както от световните примери, така и от опита на българските библиотекари и учители.

DetskiKnigi.com е част от фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“. Фондацията е администратор на кампаниите за развитие на детското четене като „Читателска щафета“ и наградата „Бисерче вълшебно“.

От 26 септември 2016 година до 13 януари 2017 година се постави началото на „Читателска щафета 5: Патилански приключения“.

Учениците от втори б клас с интерес очакваха предложените заглавия на детски книги във възрастовата група 6-13 годишни читатели.

За тях това не е новост, защото и миналата учебна година се включиха в читателската надпревара. Знаейки регламента, те избраха да прочетат три книги: „Ужасния Хенри отмъщава“ от Франческа Саймън, „Междучасията на Малкия Никола“ от Госини&Семпе и „Майлс и Найлс пакостниците“ от Джори Джон. Четенето се придружи с интересни допълнителни дейности като игри и илюстрации към книгите. Но най-интересното беше предложението на тяхната учителка сами да влязат в ролята на автори и да измислят продължение към всяко едно от заглавията, но… не само това. Условието беше един от тях да започне историята, всеки следващ да продължи сюжетната линия. Крайният резултат беше впечатляващ. Такова е мнението и на организаторите на инициативата. Учениците от втори б клас на СУ „Иван Вазов“ град Плевен четат с интерес и проявяват авторски умения.

Затова и наградите не закъсняха. След края на Читателската щафета в училище пристигнаха грамоти и колекционерска значка за всеки участник и много други подаръци. Най-голямата изненада беше за Владимира Стоева, която на лотариен принцип получи комплект от пет книги за деца и за госпожа Ницова, удостоена с индивидуална грамота за учител, насърчаващ четенето на нейните ученици.

Ето и продълженията, които четящите ученици сътвориха сами.

 

МЕЖДУЧАСИЯТА НА МАЛКИЯ НИКОЛА

Един ден решихме с приятелчетата си да отидем на кино. Аз предложих да гледаме филма „ Смелите мравки “. Филмът беше страхотен. Алсест все ядеше, както обикновено, и ме изцапа. Йод се ядоса и го цапна по носа. Анян, първенецът на класа и любимец на учителката, каза че ще ни издаде. Йод заплаши и него с цапване по носа. Учителката ни предупреди да внимаваме с Анян, защото носи очила. Но в един момент те се замъглиха и момчето беше принудено да си ги свали, за да ги почисти.

Тогава се случи нещо. Йод бутна Алсест, той падна върху Анян и той бутна. Анян  си счупи очилата. Разплака се и тичешком се прибра у дома си.

Наложи се да му купят нови очила. Той искаше да са с розови рамки, но майка му каза, че това е момичешки цвят. Анян се сдоби с очила, които изобщо не харесваше – с черни рамки.

На следващия ден след училище приятелите на Никола, заедно със самия него се отправиха към зоопарка. Разгледаха животните. Естествено на Алсест му се прияде. Той извади шоколад от джоба си и започна лакомо да си хапва. Изведнъж една маймунка се  протегна и грабна сладкиша. Всички се разсмяха.

В училище разказаха тази история и всички се развеселиха.

През голямото междучасие решиха да поиграят на криеница. Падна се на Никола да брои, докато другите се криеха. Пръв беше намерен Йод, който обяви играта за нечестна и естествено … цапна Никола по носа.

Вечрта Никола разказа на родителите си за случилото се, а те го посъветваха на следващия ден да се сдобрят, защото все пак са приятели и ще изживеят още часове в училище и междучасията.

Никола заспа успокоен.

Автори: Здравко, Владимира, Анджела, Ивайла, Абдул-Хади, Катерина, Валентин, Десислава, Денислав, Василена, Александра, Емил

 

УЖАСНИЯТ ХЕНРИ ОМЪЩАВА

Един ден майката на Хенри купи билети за театър, посветен на зеленчуците. Питър много се зарадва. А Хенри се разочарова. Той не обичаше зеленчуци, камо ли да гледа пиеса, посветена на тях. Реши да офейка от представлението.

След края на спектакъла, майката на двете момчета забеляза липсата на Хенри и много се ядоса.

Тя наказа Хенри за месец да е без джобни пари.

Хенри реши да отмъсти като спечели за сподвижници приятелите от квартала.Но никой не се съгласи, дори представете си и Маргарет, която по принцип обичаше отмъщенията.

Но Хенри не се отказа и реши да омилостиви майка си. Ала опитът му се оказа безуспешен. Не му останаха почти никакви идеи. Но все пак почти …

Той реши да помоли някои от съучениците си да му помогнат. Но за съжаление стори това в час, когато учителката обясняваше много важни неща. Тя забеляза невниманието на Хенри и го помоли да повтори новите правила. Той изпадна в паника и без учителката да го е поканила, излезе  пред дъската. Видя,че е разстроен и го подкани да си отиде у дома и да разкаже всичко на родителите си. Хенри не се противопостави. Той за пръв път се разплака от много време насам и родителите му простиха. Хенри разбра,че не винаги трябва да се отмъщава, а да се опита да поправи грешките,които е сторил.

Но все пак … имаше някой или нещо, което си заслужаваше отмъщение …

Автори: Михаела, Виктория, Никол, Максим, Мартин Иванов, Мартин Костов

 

МАЙЛС И НАЙЛС ПАКОСТНИЦИТЕ

 Един ден Майлс, както си стоеше и скучаеше в новата им къща, с ужасно многото крави наоколо,които да си признаем му идваха много, той реши да измисли и стори нещо интересно, за да спечели славата на Шегобиеца на Йони Вели.

Твърде дълго обмисляше различни планове, но никой не му се струваше достатъчно забележителен.

Накрая, колкото и да не му се искаше, се наложи да прибегне до помощта на Найлс.

Повика го в едно от междучасията и сподели намеренията си. Двамата се бяха разбрали да се съревновават в номерата към другите, но сега се налагаше да се съюзят.

На другата сутрин, както обикновено, всички ученици от Йони Вели се отправиха към училището. Но…. гледаха с учудване входната врата. На нея беше поставена огромна табела, която гласеше: „Уважаеми ученици, Този ден вашият Директор е с отлично разположение на духа, затова обявява почивен ден. Да благодарим и се поклоним на Директор Баркин! От Директор Баркин “

Всички се оглеждаха с учудване, такова нещо не се беше случвало в историята на училището още от времето, когато бащата на Директор Баркин беше Директор.

Не след дълго учениците развеселени се отправиха към домовете си и детските площадки за игра.

Когато Директор Баркин дойде и видя първо надписа, а после и празното училище, побесня. Закани се да разкрие кой е причинител на всичко това.

Само две момчета седяха скрити зад близките храсти и протриваха доволно ръце.

Да се сещате случайно кои са те?

Автори: София, Сава, Марина, Християн, г-жа Ницова

 

Back to top button