Урок по шахмат

Малки шампиони

На 10 февруари 2021 г. в СУ „Иван Вазов” се проведе открит урок с първокласници, чиято цел бе да запознае малките с основите на един от най-интересните спортове, а именно шахът. Цвета Галунова и Галина Станимирова се заеха с тази задача.

В 320 стая кипи оживление и нетърпение. Малките любопитковци чакат да разберат какво ще им покаже младата дама, стояща пред цветната дъска. Бели и черни квадратчета стоят пред тях, заедно с торбички, пълни с нещо, издаващо странен тракащ звук.

Цвета Галунова, ръководител на Шахматен клуб „Асеневци” във Велико Търново, европейска шампионка по бърз шах, и най-вече огромна привърженичка на шаха, е тук, за да проведе обучителна лекция с учениците от 1 „г” клас с класен ръководител Снежанка Лишкова, да ги просветли в областта на любимата си игра. С помощта на презентация тя успява да ги научи на основните правила – разположение на фигурите на дъската, движението на всяка една от тях и дори им показва някои от „магическите трикове” в шаха. Игрите, които последваха, имаха за цел освен да покажат на преподавателката доколко децата са усвоили новите знания, но и да помогнат и за затвърждаването на основите.

Всичко това се случва благодарение на Лайънс Клуб Плевен Мизия и г-жа Галина Станимирова, която е негов президент. Разбира се, всяко хубаво нещо има своя край, но на място с толкова деца няма как да няма и подаръци. За всяко от тях имаше подарък изненада от Лайънс Клуб и Шахматен клуб „Асеневци”.

Срещата завърши с много усмивки, прегръдки, позитивни емоции и цял куп щастливи дечица. Човек никога не знае – може би това са новите шампиони по шахмат на България.

Синтия Чалъкова 12 „б”

Back to top button