Урок по родолюбие за четвъртокласниците

Тази година се навършват 165 години от рождението на Патриарха на българската литература- Иван Вазов. Каквото и да се каже за големия писател, би било малко. Неговото непреходно творчество отдавна е издържало проверката на времето и продължава да вълнува и до днес всички, докоснали се до него. Като патрон на нашето училище, честването на юбилея му е особено важно събитие.

 

Както е известно на всички, една от централните теми в творчеството на писателя е природата. Вазов възхвалява природните богатства на българския край в не едно или две произведения. Именно това поражда идеята за открит урок на тема родолюбие, поднесен ни от 4е клас с класен ръководител Надя Тодорова. Главни действащи лица, освен малките ученици, бяха и гостите, сред които бивши възпитаници на нашето училище, които днес са преподаватели.
Четвъртокласниците, прилежно облечени и с читанки пред себе си, с интерес изслушаха Мита за създаването на България, увлекателно разказан от тяхната класна ръководителка. Така бе открит урокът, който плавно премина към повода за събитието- красотата на родината, представена в творбите на Иван Вазов. Децата споделиха, че са се запознали с поезията на писателя и дори умеят да рецитират част от неговите знакови стихотворения. След това техните знания бяха изпитани с кръстословица, която образуваше думата ”родина”. Тя по никакъв начин не затрудни класа и той се справи безпроблемно с нея. Учениците си припомниха и едно важно пътуване- екскурзията им до родното място на писателя- Сопот, оставила им силни впечатления.
Групата имаше възможност да прочете емблематичния текст “Когато бях дете”, разкриващ спомените на автора от собственото му детство и значението на неговата майка при изграждането на любовта му към България. Последваха въпроси, свързани с произведението и подготвени от г-жа Тодорова. Четвъртокласниците не спираха да вземат участие, очевидно бе тяхното желание да покажат наученото и независимо от трудността на запитванията те не изпитваха затруднения да отговорят. Предизвикателство не се оказа и стихотворението “Отечество любезно”. Макар да срещнаха някои непознати думи, посланието на текста не остана скрито за децата. Те разтълкуваха както значението на богатството, за което се говори, така и завета, оставен от писателя, а именно неповторимата красота на родното.
Гостите също не останаха разочаровани. Не само бившите възпитаници на нашето училище се радваха на децата, но и г-н Димитър Митев, както и г-жа Росица Анастасова, които също останаха впечатлени от знанията на четвъртокласниците. Урокът беше част от открита работна практика за учителите от начален етап от област Плевен с присъствието на Старши експерт по начално отбразование от РИО – Плевен г-жа Елисавета Сергеева
Успехът на начинанието, разбира се, би бил немислим без усилията на класниата ръководителка на 4е, коята беше неотлъчно до тях, за да им дава напътствия и да ги насърчава. Тя им разкри и едно важно сравнение: “Творчеството на Иван Вазов е като хляб, от който всички късат, за да заситят духовния си глад, но независимо колко вземат, той е неизчерпаем ”.
На изпращане класът блесна и с музикалните си умения, изпълнявайки песента „Аз съм българче”. Гордо изправени, те изпяха с плам всеки един куплет и бяха посрещнати със заслужени аплодисменти. Изненада за присъстващите се оказаха картичките с посвещение и картини от природата на България, грижливо надписани от всеки ученик. След края на урока децата изглеждаха щастливи, а г-жа Тодорова изрази гордостта си от всички.
Едва ли имаше по-подходящ начин да се отбележи юбилея на големия писател. Именно с творчеството си, възхваляващо българското, той се е превърнал в символ на националната литература и ние можем единствено да се прекланяме пред него и с гордост да носим името на нашето училище.

 

Виктория Якимова -11з клас

Back to top button