Урок по дентално здраве за учениците от 2д клас

Посещението при зъболекаря често предизвиква страх и притеснение у малки и големи. Превъзмогването на тези емоции е трудно постижимо, тъй като единствената представа, която имаме за професията, е тази за шумните и често пъти причиняващи ни болка машинки, с които денталните лекари боравят. Това обаче изобщо не трябва да спира редовните срещи със стоматолог, които ни гарантират красивата и здрава усмивка.

Именно за да се освободят от страха си, да научат любопитна информация за професията на денталния лекар, както и за да получат отговор на въпросите си, учениците от 2 д клас се запознаха с доктор Илиан Мирчев. Посещението му е част от програмата по предприемачество на Junior Achievement, целта на която е запознаването на деца от различни възрасти с разнообразни професии и хора, компетентни в съответните области.

Срещата с доктор Мирчев се проведе в петък, 20 февруари в класната стая на 2д клас. Гостът се зае с нелеката задача да бъде доброволец-консултант по програмата и в рамките на един час да запознае децата с професията си, изнасяйки им изключително интересна беседа. Доктор Мирчев се постара да покаже на класа как посещенията при зъболекаря могат да бъдат не само полезни, но и приятни. Той разказа как е стигнал до решението да учи дентална медицина и какво представлява самото обучение.

Това, което прикова вниманието на малчуганите обаче бяха нагледните материали, специално подбрани за случая. Книгите, пълни със снимки и картинки, грабнаха погледите и макар да бяха с внушителен размер, второкласниците ги разлистваха с нескрит интерес. Не по-малко любопитен беше и малкият Димитър, чийто баща е доктор Мирчев. Макар Дими да познава професията отблизо, той внимателно следеше беседата. За кратко време класната стая се превърна в импровизиран кабинет, където бяха изложени най-различни неща- от зъбни протези и макети до четчици за брекети. Неотлъчно до децата бе и тяхната класна ръководителка- госпожа Милена Борисова. Тя също намери беседата за образователна и на свой ред разгледа донесените макети. 

 

Безспорно една от най-важните теми, които бяха разгледани по време на урока, беше тази за питейната вода. Често пъти малчуганите излагат зъбите си на твърде голямо количество флуор. Доктор Мирчев разясни какви са допустимите нива и как да се избере правилната вода. Не по-малко полезен беше и примерът по какъв начин се мият зъбите.

Несъмнено второкласниците научиха изключително полезна информация и сме повече от сигурни, че ще следват внимателно дадените им съвети. Разбира се, надяваме се, че у тях се е породил и интерес към професията на зъболекаря. И в двата случая можем само да приветстваме повече подобни инициативи и да очакваме още часове като този.

 

 

Глория Писина и Виктория Якимова – 11з клас

 

 

Back to top button