Ура, вече можем да четем!

Тази година Националната седмица на четенето за първокласниците от нашето училище беше изпълнена с много емоции и преживявания. Малките ученици от I“А“, I„Г“, I„Д“ и I„Е“ клас имаха Празник на буквите. Въпреки че се състоя без присъствието на родителите, вълнението им се чувстваше осезаемо. Този момент се помни цял живот, защото децата осъзнават, че са се справили с трудна задача – да се научат да четат и пишат. Емоцията от постигнатото се усещаше в стиховете и в песните, личеше върху лицата на първокласниците. С увереност и радост те заявиха:

„Празник! Празник е страхотен!
Ставам аз човек грамотен!
Дълго чаках този светъл ден!
Празник е за мен!“

Класните стаи бяха озарени от весело настроение, а децата получиха заслужени награди – грамоти, медали, книжки и лакомства.

След буквения празник се осъществи и първото запомнящо се гостуване на първокласниците от шестте паралелки в библиотеката на НЧ „Съгласие 1869“.

Кака Ани от Детския отдел им разказа за най-старата плевенска библиотека и как са подредени книжките в нея. Запозна ги с Маратона на четенето и ги направи участници в него – с приказката на Братя Грим „Бременските градски музиканти“. Първокласниците получиха подарък – книгоразделител, от който прочетоха „Молбата на книгата“  и покана да станат читатели в библиотеката. Имаше и гатанки, и снимки за спомен, и най-важното – разпаленото желание на децата да се върнат отново тук – в това тайнствено, любопитно, но и много гостоприемно място.

В рамките на XVI Национален маратон на четенето учениците от 1“Г“ клас участваха и като прочетоха приказката „Златното момиче“,  определяйки поуката от нея. А чрез приказката „Читателският клуб на Зайко“ с автор Ани Силвестро, представена от Искра Цакова от Детски отдел на РБ „Хр. Смирненски“, децата научиха колко е полезно да си читател на библиотеката, какви са правилата в нея и че четенето на книги е приятно и забавно занимание.

Маратонът продължи и с посещение на първокласниците от няколко паралелки в училищната библиотека, където  библиотекарката Лили Кънева им прочете приказка, а след това и те показаха, че вече могат да четат.

Неуморните и ученолюбиви ученици още от началото на учебната годината си направиха в класните стаи „Кът на книгата“ и с нетърпение очакваха да изучат всички букви, за да се потопят във вълшебния свят на книжките. Всеки ден ученик чете интересна приказка на своите съученици, без да казва заглавието, а останалите го отгатват и разкриват кои са героите и каква е поуката.

Така в Световния ден на книгата и авторското право – 23. април, учениците от първите класове закриха Маратона, като научиха, че четенето е не само приятелство, но и откривателство.

Back to top button