“Училище за училището” в СОУ „Иван Вазов”

СОУ „Иван Вазов” постави успешно начало на инициатива, наречена „Училище за училището”. Целта й е чрез срещи, разговори, дискусии с психолози, лекари или други гости да се окаже помощ на участниците в учебния процес или свързаните с него. Пръв гост беше Мадлен Алгафари – известен наш психолог и психотерапевт. На 17 април от 18.30 ч. в ДКТ „Иван Радоев” тя се срещна с родители на ученици от училището.

След кратко въведение и посочване на основни проблеми, г-жа Алгафари отговори на много въпроси, поставени от родителите: как да разберем кога децата влизат или излизат от пубертета и как да предотвратим конфликтите с тях; кога е възможно най-доброто време да се доверим на децата си и да им разрешим по-голяма самостоятелност; как да помогнем на детето да се справи с различните зависимости; как да го предпазим или излекуваме от агресията. Родителите получиха компетентни и подробни отговори. Срещата беше необичайно продължителна – повече от два часа. В края й г-жа Алгафари препоръча на родителите подходяща литература, която могат да ползват, а те й благодариха за изключително полезните съвети.
На 18 април Мадлен Алгафари се срещна в зала „Европа” на СОУ „Иван Вазов” с ученици, а след това и с учители от училището. И тези срещи бяха много интересни, защото се отговаряше на спонтанно възникнали важни въпроси, за някои от които аудиторията се досещаше от разказаните от г-жа Алгафари примери от нейната богата практика. Учениците насочиха вниманието на психотерапевта към проблемите на отношенията между учениците и родителите, учениците и учителите. Преподавателите се интересуваха най-вече от въпросите за хиперактивното дете, кристалното дете, мотивацията за учене при различните възрасти и др. Пред учителите Мадлен Алгафари сподели, че е впечатлена от умните и зрели въпроси, които са й задали учениците от СОУ „Иван Вазов”, някои от които тя определи като ниво за студенти.
Желание за нови срещи с Мадлен Алгафари заявиха и родители, и ученици, и учители.

madlen alg12 madlen alg13 madlen alg14
Back to top button