Учениците от 2 д клас с нови инициативи

На 21 ноември се празнува Въведение Богородично. Според Светото писание на този ден родителите на тригодишната Мария я завели в Йерусалимския храм,а служителите ги посрещнали с пеене на свещени химни.

Дева Мария била поставена на първото стъпало пред входа и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захари я въвел в Светая Светих и тригодишната Дева била отдадена в служение на Бога.

Може би ви е известно,че тази дата е приета и за Ден на християнското семейство. По този случай учениците от 2д клас си имаха специална гостенка- Камелия Стоянова. Тя е майка на пет деца, като четири от тях учат в СОУ „Иван Вазов“- Виктория (2д), Рая (4в), Никол (7е) и Камелия (8л), а петото е все още малко бебе. Класната ръководителка на второкласниците- г-жа Милена Борисова беше поканила г-жа Стоянова за разговор с учениците и техните родители.

Срещата не случайно се състоя на 21 ноември, и в същото време е част от Световната седмица на предприемачеството – присъстващите говориха за семейството, за трудностите, за радостите, за отговорностите. Темата на часа беше „Нужди и желания в едно седемчленно българско семейство”. Многодетната майка беше довела със себе си и своя син- най-малкото й дете. Тя разказа за семейство си, за това как тя и съпругът й – Румен, се справят с рожбите си като наблегна на факта, че всъщност отглеждането на пет деца не е толкова страшно, колкото изглежда. Останалите родители пък имаха възможност да задават въпроси, на които г-жа Стоянова отговаряше с готовност. Г-жа Борисова беше направила презентация със снимки от важните моменти на семейство Стоянови.

Освен това по време на срещата учениците научиха много важен урок- разликата между нужда и желание. Класната ръководителка показваше на децата различни картинки-с храна, с играчки, сдрехи и т.н., а възпитаниците й трябваше да определят дали тези неща са необходимост или прищявка, или и двете. Учениците откликваха бързо и адекватно, което много зарадва родителите и преподавателката.

Г-жа Камелия Стоянова беше донесла и специален домашно приготвен сладкиш, за да се почерпят всички присъстващи.
В края на часа имах възможност да поговоря с няколко майки, които бяха откликнали на поканата и присъстваха в часа. Те споделиха, че според тях подобни срещи са изключително ползотворни- не само са образователни за децата, но и са полезни за техните родители.

Както виждате идеята за подобен час се оказа наистина точно попадение- празникът беше отбелязан подобаващо, а разговорът с г-жа Стоянова беше интересен и вълнуващ. Поздравяваме 2д клас за инициативата им и се надяваме да ни радват с още добри хрумвания.

Силвия Тачева, 11 и клас

 

 

 

Back to top button