Учене на доброта чрез предприемачество и бизнес

На 1 март малчуганите от Центъра за настаняване от семеен тип – Плевен отново бяха скъпи гости на учениците от 2д клас.

Учене на доброта чрез предприемачество и бизнесТе бяха посрещнати радушно от домакините си и от тяхната учителка Милена Вълова. Децата от класа разказаха интересни факти от българската традиция в честването на Баба Марта. Окичиха всички с мартеници за здраве и благоденствие. Директорът на училището също се срещна с тях и ги поздрави.
Дълъг и вълнуващ бе пътят до тази среща. Вече сме ви разказвали, че второкласниците работят по програмата „Джуниър Ачийвмънт”, която провокира децата да мислят по изобретателен начин по реален проблем, свързан с техния малък бизнес. Предпремаческите решения, които взимат, са в съответствие с ценностите на обществото, често са подсказвани от тяхната учителка и подкрепяни от родителите им. Този път децата дълго и старателно се трудиха в творческо ателие за изработка на мартеници, които след това сами предлагаха на Първомартенски базар. Развиваха предприемаческа и бизнес култура, поведение при предлагане на мартениците от продавачи консултанти, които са също ученици от 2д клас. В нишките те вплитаха душа и въображение с мъниста върху червен, бял шнур, колелца, гривнички, герданче… Как лесно се работи по тази програма – учене чрез правене и предлагане! Разбира се, не забравиха и да преброят честно спечелените пари, които ще им потрябват много скоро – обмислят жест, за който малките им гости все още не подозират.
Учене на доброта чрез предприемачество и бизнесКогато беседваха със своите клиенти на базара, второкласниците развиваха своите умения за междуличностна комуникация, решаване на възникнали проблеми, учеха се да работят в кратки срокове. Много се радваха, че техният труд е оценен от ръководството на училището, учители, родители, от малките и по-големите ученици. Те бяха щедри и толерантни към клиентите. Цените им бяха достъпни за всеки, а разнообразието бе повече от голямо. Изглеждаха успешни личности, защото в производството и на щанда смятаха, че това е отговорен бизнес. Чрез собствени усилия можеха да постигат своите мечти и да даряват радост на връстниците си в неравностойно положение.
”От деца за деца” е успешна инициатива, тя е положително оценен втори етап от обучението по „Джуниър Ачийвмънт” за втори клас. Приносът й е особено ценен с това, че средствата, събрани в благотворителната инициатива, ще бъдат използвани в подкрепа на деца в неравностойно положение. Второкласниците са си избрали и мотив – „Избери, за да помогнеш чрез „Джуниър Ачийвмънт”. С благотворителния жест малките джуниъри заявиха ясното си желание да се занимават с обществено-полезна дейност.
Да им пожелаем успех и в третия етап от обучението по предприемачество и бизнес и в осъществяването на една прекрасна идея на приятелство!

Back to top button