Творческо състезание „Будителите днес”

На 10.11.2011г. в зала „Европа”  се проведе творческо състезание по български език и литература на тема „Будителите днес”.  Предварителният етап на мероприятието е завършил на 1 ноември, а това е финалът. Неслучайно е избрана датата 10 ноември – Ден на свободата на словото в България,  на който се връчват ежегодните награди за журналистика  „Черноризец Храбър”.

Състезанието е организирано от Циклама Иванова и нейните ученици от 7а и 7д клас. Присъства жури от четирима учители: Галя Генкова, Китка Съйнова, Илка Славова и Галина Димитрова. Всеки от участниците е подготвил есе по темата. Сценарият  на състезанието включва не само творбите на учениците, но и интригуващо представяне на всеки един от участниците, стихотворения и откъси от наши класици.
В есетата си учениците представят интересни и оригинални мисли по въпроса за съвременните будители. Много седмокласници смятат, че това са обикновените хора, родителите и учителите, които възпитават добродетели у децата и имат будна гражданска съвест и нетърпимост към неправдите в обществото. Не са рядкост и по-критични ученици, които мислят, че будителите днес са голяма рядкост или липсват. Но най-ценното, на което са се научили, е самостоятелност. Това е обобщено много сполучливо в есето на Магдалена Цветанова от 7а клас: „Всички ученици,  които участвахме в това състезание, показахме няколко различни гледни точки, няколко мнения по въпроса кои са будителите днес. И тъй като всички ние в тази зала сме различни, е възможно не всеки да е съгласен с мненията на участниците. И това е напълно нормално, защото показваме, че вече не се страхуваме да пуснем топлите ръце на учителите, които ни повеждаха толкова години напред.  Готови сме да кажем „не“ и да се борим за мнението си. Да, точно това показахме  –  самостоятелност. Вложихме характер. Махнахме помощните колелца и започнахме да караме напред. Често ще падаме и ставаме, но по-трудното е да продължим,  без да се страхуваме.”
Докато журито взима своето решение за победителите, се разиграва кратка викторина, включваща въпроси за будителите от Възраждането. За всеки правилен отговор учениците получават  награда.
Всички участници в състезанието получават грамота и книга. Победители са: Йоана Калинова от 7а клас – първо място, Яна Витанова от 7а – второ място, Силвия Цветанова от  7д – трето място.

syst_buditeli2 syst_buditeli3
Back to top button