Цял низ светли имена

Празнична атмосфера цари в класната стая на 3 „б“ клас на 27 октомври. Развълнувани ученици и родители очакват с нетърпение началото на състезанието „Цял низ светли имена“, посветено на Деня на народните будители – 1 ноември.

Близо три седмици заедно се готвят за този ден. Презентацията, която децата  са гледали, обогатява знанията им за празника и ги учи да разпознават ликовете на будителите. Лапбукът и играта „Познай будителите“, които изработват, работните листове, които попълват, игрословицата и викторината затвърдяват знанията им за българите със светли имена. Чрез листовете за краснопис изразяват своето уважение към тези велики личности, за които пишат. Инерактивната игра „Народни будители“ им помага да разграничат кои са просветители и книжовници, кои са революционери, Старите книги, които са издирили със своите родители от домашните библиотеки, тавани и мазета, им помагат да се докоснат до миналото, да разберат как са изглеждали книгите тогава и да видят  писмена на старобългарски език.

В навечерието на празника, в деня на състезанието, децата са обзети от мисли ще представят ли достойно отбора си, за да спечели. Защото знаят, че в отборното състезание е важно да се уважават и да си помагат, но е важна и отговорността на всеки един от отбора.А родителите са притеснени дали децата им са достатъчно подготвени за състезанието, защото в процеса на подготовката са били до тях и знаят колко нови термини са обяснявали, за да сведат информацията да е достъпна за възрастта им. Други родители ще бъдат жури на състезанието и не са сигурни дали ще могат да са обективни, когато оценяват знанията на своите деца.

В стаята зазвучава химна на народните будители и децата спонтанно го запяват. Напрежението спада. Журито от трима родители е на отреденото място. Те ще оценяват отговорите на учениците по шестобалната система. Отборите също заемат своите места. Пред тях има табелка с името на отбора. Всяко дете е с емблемата на своя отбор. Капитаните на отборите „Възраждане“, „Народни будители“ и „Светли имена“, Красимир, Мария и Георги представят своите съотборници и им пожелават успех. Всеки от тях тегли листче, на което е написано името на народния будител, за който ще разказва състезател от неговия отбор. Участникът, който се е подготвил за този народен будител, излиза отпред и намира портрета му. Показва го на публиката и разказва за живота и делото му. Всички тръпнат в очакване оценката на журито. И така започва оспорваната битка на състезателите със знания за народните будители: Иван Вазов, Паисий Хилендарски, Васил Априлов, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Георги Бенковски и  светите братя Кирил и Методий, на които учениците избраха да изследват и изучат делото. Не беше лесно, защото досега само бяха чували за тях и знаеха само най-значимото, което са направили за народа ни. Но с помощта на родителите и класния ръководител, г-жа Станка Ненчева, успяват да намерят и научат много повече за тези бележити българи. И това ги прави уверени и знаещи в състезанието. Всички ученици са подготвени и достойни съперници.Някои разказват толкова увлекателно и смело, че предизвикват аплодисментите на публиката и съотборниците си, даже на противниковите отбори.На други гласчетата им треперят от вълнение, но публиката ги подкрепя с ръкопляскане и те си отдъхват. В класа учат  две деца от Украйна, които също с желание се включват  в състезанието и научават толкова много за прекрасния български празник 1 ноември и за будителите ни. Степан Мелник  от Лвов уверено разказва  на български език за книжовника Софроний Врачански и впечатлява всички присъстващи на празника на 3“б“ клас. Беатрисс Ярова  от Одеса с гордост споделя, че българският поет и будител Иван Вазов, за когото има да разказва в състезанието, прекарва известен период от живота си в нейния роден град и разказва за Одеския период от живота му.Там,на сградата, където е живял, има паметна плоча, пред която признателни български и украински граждани поставят цветя. Завършва разказа си с думите: „Ето как съдбата е отредила Иван Вазов да дойде в моята родина, а аз да дойда в неговата и да разказвам за живота му“. Това няма как да не впечатли присъстващите и те я даряват с усмивки и искрени бурни овации.

И докато чакат тричленното жури да сумира резултатите от състезанието, децата изнасят кратък рецитал, посветен на празника и пеят песен за деня на будителите, а накрая вдигат букви, от които се получава надпис „Народни будители“.

Журито оценява подобаващо отговорите на децата. На първо място са отборите „Народни будители“ и „Светли имена“, с равен резултат 126 точки. На второ място е отбор „Възраждане“ със 123 точки. Класният ръководител поздравява всеки участник в състезанието и го награждава със специална грамота за положените усилия и показаните знания. Родителите подаряват на децата подходяща книга „ Моята първа книжка за народните будители“, книгоразделители, изработени от Павел и неговата майка и вкусни меденки от майките на Мария и Цветомила с ликовете на различни народни будители.

Всички са доволни, че знанията, които демонстрират децата, ги правят достойни следовници на онези българи, посветили живота си да съхранят българския език, история и свобода. А на 1 ноември учениците ще имат вътрешна потребност да положат цветя пред паметника на Иван Вазов, патрон на училището ни, или на друг народен будител, където и да се намират.

Изготвил: Станка Ненчева, класен ръководител на 3 „б“ клас

Back to top button