Третокласниците с нови изяви

Малчуганите от 3 б клас организираха традиционния си благотворителен базар и тази година. Това стана на 15.04.2014г. Децата бяха разположили импровизирания си щанд във фоайето на първия етаж на СОУ„Иван Вазов“ и посрещаха с приветлива усмивка всеки свой клиент.

Третокласниците предлагаха апетитни кексчета и варени яйца, които бяха опаковани и примамваха с красив вид и приятен аромат. Вкусотиите бяха на символични цени, а събраната в края на деня значителна сума ще бъде изпратена в помощ на онкоболни деца. Добрите новини от 3 б клас обаче не спират до тук. За поредна година се проведе националният конкурс по народно приложно изкуство „Лазарка, мома гиздава“. Огранизатори отново бяха Министерство на образованието и науката и Национален дворец на децата. Конкурсът по традиция се проведе в навечерието на светлия християнски празник Великден. Целта му е да развие интереса и да задълбочи знанията на участниците за лазарските обичаи от всички краища на България, както и да развие уменията на творците в областта на народното приложно изкуство.

 

Конкурсът позволява колективно или самостоятелно участие на деца на възраст между 7 и 18 години. Участниците бяха разделени на две групи- от 7 до 11-годишни и от 12 до 18-годишни. Инициативата провокира въображението на младите таланти като им дава възможност да работят в няколко различни направления- кукли „Лазарки“(с височина от поне 20 см), традиционни лазарски носии, накити, кърпи и кошници, декоративни и тъкани пана (с размер не по-малък от формат А3 ). На кулинарните майстори е дадена възможност да участват с обредни хлябове и кърпи за тях. Разнообразието от техники също е широко- като се започне от тестена пластика и се стигне до бродерия и дърворезба – всичко е позволено. Разбира се, творците могат да използват и по-достъпни материали, за да апликират или шият например.
Както се очаква, ние, от СОУ „Иван Вазов“ си имаме отново победители. Малките Паоменна Пламенова Брагарушева и Хрисимира Ганчева Драганова от 3 б клас решиха да вземат участие в националния конкурс. Момичетата изпратиха своята пъстра апликация на лазарка в София и зачакаха търпеливо класирането от конкурса.
Преди да се подберат най-добрите творби, всички пристигнали в столицата работи трябвало да бъдат журирани. Тази тежка задача се паднала на Лозинка Йорданова, Дария Василева, Каталина Йосифова и Жулиета Борисова, които са професионалисти в областта. След внимателна оценка журито вече можеше да съобщи тежката си дума.
На 11.04.2014г. се проведе очакваната с нетърпение официална церемония по награждаване. Домакин на събитието беше Националният дворец на децата в София. Както вероятно вече сте предположили, нашите ученички имаха честта да бъдат наградени. С българската си народна носия, изработена от платове и парички, и венец от нежни цветя на главата, лазарката донесе на двете третокласнички престижното второ място.
Жалко е, че не може да видите невероятната творба на двете момичета, защото тя няма да им бъде върната. Апликацията, невероятно талантливо и сръчно изработена, ще бъде експонирана заедно с останалите произведения от конкурса, а след това ще остане за съхранение в музейната етнографска сбирка на Национален дворец на децата.
Като награда за прекрасното си произведение момичетата получиха диплом за участие в конкурса и ваучер за безплатен летен лагер, където ще могат да доразвият творческия си талант чрез разнообразни занимания.
Третокласничките бяха много щастливи от постижението си. Те споделиха, че изготвянето на апликацията на им е отнело много време. Момичетата са получавали напътствия от г-жа Даниела Иванова, която им води кръжок по апликация. Името на Хрисимира вероятно вече ви е известно, защото доста често споменаваме нейните постижения. Третокласничката е участвала и в миналогодишното издание на конкурса и вече е „ветеран“ в областта. За нейната съученичка Паоменна обаче това беше пъврото участие в подобна творческа надпревара. Може би, предвид отличното представяне, ще се изненадате да разберете, че момичето не посещава допълнителни занимания в областта на приложното изкуство освен кръжока на г-жа Иванова.
И двете третокласнички заслужават искрените ни поздравления. Единственото, което ни остава е да им пожелаем още много триумфи на творческата арена, а пред тях сега стои само решението къде да прекарат лагера-награда- на море или в планината.

 

Силвия Тачева-10и клас

 

Back to top button