Третокласници с призови места в математическо състезание

И тази година се проведе традиционното математическо състезание „Васил Левски“, посветено на българския революционер и Апостол на свободата. Инициатор на надпреварата е Плевенската секция на Съюза на математиците в България и училищното ръководство на Основно училище „Васил Левски“ в града.

 

Тазгодишното издание на състезанието е единадесето подред. То се състоя на 14 февруари от 10 часа, а домакин бе ОУ „Васил Левски“. В надпреварата право за участие имаха ученици от първи до четвърти клас, разделени в съответните възрастови групи. Поради живия интерес към математиката на децата от начален курс бройката на състезателите винаги е значителна. Тази година не бе изключение и нашето училище също си имаше представители сред участниците.
Учениците трябваше да се справят със задачи, които бяха с подходяща за възрастта им трудност. За първи клас те бяха зададени схематично и точкуването бе индивидуално за всяка задача. За всички останали ученици форматът бе еднакъв- тестови, само задачите бяха различни. Състезателните теми съдържаха по 12 въпроса с пет избираеми отговора, от които само един е верен. Първите четири задачи носят по 3 точки, задачите от пета до осма се оценяват с по 5 точки, а последните четири задачи- с по 7 точки. Максималният брой точки е 60, а времето за работа е два астрономически часа.

 

Резултатите станаха ясни още същия следобед. Сред наградените от нашето училище са Елина Евгениева Ковачева (3 а клас), Волен Любомиров Анов (3 д клас) и Анна Веселинова Лалова (3 е клас). Двете момичета са си завоювали завидните по 50 точки всяка и успяха да грабнат третото място. Волен пък си заслужи престижната втора позиция с по-високия си резултат- 53 точки. Младите математици получиха красиви грамоти, удостоверяващи техния успех, а също и награди от организаторите на състезанието.

Третокласниците споделиха, че задачите не били особено трудни. Елина призна, че подготовката за надпреварата не й е отнела много време- в училище се е упражнявала само един час, но явно той е бил напълно достатъчен. Освен тренировка обаче е важен и интересът към науката, а при нашите малки победители той не липсва, затова и резултатите са толкова добри.
Ние, техните съученици от СОУ „Иван Вазов“, искрено се гордеем с нашите млади математици и ги поздравяваме за представянето им. Надяваме се да продължават да ни радват с още успехи в бъдеще и да не се отказват от предизвикателствата на математиката.

 

Силвия Марио Тачева, 11и клас

Back to top button