Третокласник с национална награда

Третокласникът Виктор Петров от 3 б клас на СОУ „Иван Вазов” отново доказа, че има много надарени и талантливи деца. Отново ученик от нашето училище спечели първо място в сферата на изкуството. Наградата е за приложно изкуство. Това е едно много функционално, но и естетическо изкуство. Хората, занимаващи се с приложно изкуство, изобретяват различни изделия от метал, дърворезба, глина и т.н. То позволява на всеки творец да покаже своите идеи и фантазия върху творението, което създава. По света има много хора на изкуството, печелещи хиляди награди за своя труд и за невероятните изобретения, които са направили. Има стотици галерии, събиращи хиляди произведения на изкуството, които ни показват колко талантливи и изобретателни творци има.

Но познавате ли един малък творец, който от 7-годишен се занимава с приложно изкуство в Центъра за работа с деца под ръководството на г-жа Валентина Савова? И на тази крехка възраст печели много награди, с които прави горди много хора. В училище също така е старателен ученик и добър приятел, а неговите съученици са хората, които го подкрепят и се радват на неговите успехи в приложното изкуство.
Сега ще ви разкажа и за една от наградите, която е в национален мащаб и накара неговите родители, учители,съученици и нас да се гордеем с успеха и изобретателността на малкия творец. В края на 2013 година Министерството на образованието и науката обявява национален конкурс по народно приложно изкуство „ От Коледа до Васильовден“. Малкият Виктор Анев Петров от 3б клас се заема с направата на кукерска маска от глина. С нея участва в конкурса, в който се включват различни талантливи ученици от цяла България. На 05.12.2013 е проведено журиране в Националния дворец на културата в град София. Съставът на журито включвал д-р Дария Василева, Каталина Йосифова и Лозинка Йорданова. В раздел „ Керамика“, възрастова група 7-11 години първото място се заема от Виктор Петров.
Той се е доказал и в много други конкурси. Печели две трети места в други големи конкурси. Един от тях е националният конкурс за рисунка ”Земята наш дом“ – приложно изкуство, във възрастова група I- IV клас, организиран от Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата и Община Силистра. Другият конкурс, в който заема третото си място е националният конкурс „ От Коледа до Васильовден“ в раздел „Апотропейни предмети“, в групата от 7г. до 11г., организиран от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата.

Ивана Митова – 10л клас

Back to top button