Топла супа вместо пица във “Вазов”

От миналата седмица малчуганите от СОУ “Иван Вазов” хапват на обед топла храна. Ръководството на най-голямото плевенско училище отдели през последните години много средства от бюджета си за ремонт на бившия ученически стол. Сега огромното помещение е в пълния смисъл на думата мултифункционална зала, която отговаря на всички представи дори за добър ресторант.

“В столовата могат да се хранят всички наши ученици, но за съжаление, бизнесът явно има някакви свои аргументи и не проявява интерес. Минаха вече две процедури за отдаването на помещението под наем, но нямаше желаещи”, сподели за “Посредник” Димитър Митев, директор на СОУ “Иван Вазов”.
Освен огромната столова, при ремонтните дейности са изградени и модерна кухня с всички необходими сервизни и складови помещения. Тоест, бъдещият наемател може само да внесе печките и да заработи. Само дето интерес няма, макар наемната цена да само 2 300 лева.
Амбициите на ръководството на училището са когато столовата заработи един ден тук да могат да се хранят както всички ученици, така и родители, а и външни клиенти. Според Димитър Митев това може да стане с добра организация. И с човек, който да види възможност за добър бизнес. Защото на 600 квадратни метра освен модерна кухня и просторна столова, има подготвено и отговарящо на санитарно-хигиенните изисквания помещение за производство на закуски.
Най-рано в началото на ноември ще бъде обявена нова процедура за отдаване под наем на обекта. Дотогава, обаче, поне за най-малките възпитаници на СОУ “Иван Вазов” е осигурен топъл обяд. След получени разрешителни в училището вече работи кетъринг фирма, която доставя ежедневно супа, готвени ястия и десерт за малчуганите.
Докато разговаряме с Димитър Митев част от учениците вече са се нахранили, а от фирмата бяха започнали да сервират за втората група ученици. Засега децата получават храната си в пластмасови съдове за еднократна употреба. 65 първолаци и 15 второкласници от полуинтернатните групи се хранят в момента на обед в училище. В разговора с директора на училището разбрахме, че има и деца, чиито родители са решили въпроса с обяда им на принципа “сандвич в раницата”. Това е техен избор, разбира се, казва директорът.
Димитър Митев е категоричен, че е време държавата да обърне по-сериозно внимание на храненето на учениците. “Нормативната база трябва да бъде променена и столовото хранене да се върне в училищата. И то не само за децата на целодневно обучение, а за всички ученици. Сега се работи някак на парче – има вече наредби за качеството на храната, но организацията да могат да се хранят всички деца не е направена и много малка част от ученическите столове функционират така както трябва да бъде. Държавата трябва да дотира столовото ученическо хранене. Това е начинът децата отново да се научат да се хранят правилно. За съжаление, тепърва трябва да учим децата си да се хранят, защото много поколения са отвикнали. А точно неправилното хранене от ранна детска възраст е основната причина за високия процент заболяемост при все по-млади хора и то нетипични за деца и младежи заболявания”, казва още Димитър Митев.
В петък малчуганите от СОУ “Иван Вазов” обядваха супа от леща, рибно филе с картофено пюре за гарнитура и плод.
В четвъртък пък са имали в купичките бистра пилешка супа, мариновани кюфтета и натурален сок.
В края на всяка седмица се изготвя седмично меню, което се представя на родителите. Те са тези, които одобряват предложеното меню. Принципът е задължително разнообразие и повече готвени ястия. Плюс топла супа и десерт, разбира се.
От фирмата споделят, че децата харесват храната. И си изяждат всичко.

Източник: Посредник

Back to top button