Тийнейджъри заминават за Испания …

Седемчленен екип от петима ученици и двама преподаватели от СОУ „Иван Вазов“ в Плевен представят училищетo от 7 до 11 ноември в гр. Хихон, Испания. Това е третата мобилност по проекта „Пътуване между културите“ по програма „Коменски“, по който се работи в школото вече втора година заедно с още шест страни – Словакия, Великобритания, Полша, Румъния, Испания и Холандия. Избраните – Цветослава Маринова (XI „м“), Моника Мончева и Цветан Раев (XI „з“), Вероника Йончева и Маргарита Тодорова (XI „и“) са заслужили тази възможност по време на домакинството през май тази година, когато бяха посрещнати 29 ученици и 12 техни преподаватели от страните партньори.

Петимата са били най-активните и най-отговорните към задълженията си по подготовката на гостуването и по време на работата в екипите, казват от училището.

Сериозна е била подготовката преди заминаването. Домакините от Испания са регламентирали темите, по които ще се работи там. По тяхна инициатива по време на гостуването всички ще представляват Ученически европарламент с четири комисии. Ще се обсъждат теми за безработицата сред младите във всяка от страните, глобалните миграции, социални проблеми като алкохолизъм, наркомании и др.

Ръководителите на проекта са поканили всички желаещи от IX, X и XI клас в СОУ „Иван Вазов“ да представят своя поглед по проблемите, като всяка седмица се работи по една тема. След това се подбира, превежда. Сред най-активните ще бъдат избрани учениците за следващата мобилност в Полша през февруари, други пък ще бъдат наградени с екскурзии.

В Испания ще бъдат отнесени и много подаръци, сред които дискове със запечатани най-хубавите моменти от визитата в България през пролетта на миналата учебна година, не скриват от СОУ „Иван Вазов“. Работата по проекта започна през есента на 2010 г. и ще приключи през 2012-а по същото време. Ръководители на проекта са Нина Тотева, Димитър Димитров, Ренета Стоянова и Христина Стоичкова.

Източник: BG Север

Back to top button