Тереза Маринова: за спорта като удоволствие и професия

„Ние всички имаме мечти. Но за да се превърнат мечтите в реалност, отнема ужасно много решителност, всеотдайност, самодисциплина и усилия.“ – това споделя Джеси Оуенс, лекоатлет с четири златни олимпийски медала. В думите му можем да открием отговора на вечния въпрос: „Какво всъщност представлява спортът?“. Спортът е борбеност, той е поставяне на цел и неотлъчно преследване до момента на нейното реализиране. Спортът е  постоянство. Той е изкуството да правим неуморно малки стъпки до сбъдването на най-съкровените ни мечти. Физическото натоварване е не само здраве за тялото, то е и здраве за духа. Защото именно активният начин на живот ни изгражда като личности, устойчиви на ежедневните препятствия, които съдбата ни поднася.

Истинската същност на спорта се опитаха да покажат и олимпийската шампионка Тереза Маринова, както и представителите на Националната спортна академия „Васил Левски“.  Като част от кандидатстудентската кампания на университета на 06.03.2018г. в СУ „Иван Вазов“ се проведе среща, която имаше за цел да запознае дванадесетокласниците с широкия спектър от специалности, които висшето учебно заведение предлага. Сред най-интригуващите спортни дисциплини се нареждат борбата, танците, гимнастиката, волейболът, футболът, бойните изкуства и др. Най-желаната специалност пък е „Кинезитерапия“, тъй като дава възможност на студентите да се насочат към кариера във всички профилактични и терапевтични здравни заведения у нас и в чужбина.  Възпитаниците на СУ „Иван Вазов“ бяха въведени в атмосферата на университета с помощта на кратко видео, което имаше за цел да представи  материалната база на университета, включваща множество игрища, спортни зали и открити съоръжения. Това, което прави НСА привлекателна дестинация за много зрелостници, са не само отличното оборудване и големият избор от специалности, но и фактът, че дипломата, получена там, се признава не само в България и ЕС, но и в цял свят.

Така зрелостниците получиха една по-обстойна представа за това какво е да си студент в НСА и какви преимущества може да ти донесе възможността да се учиш от най-добрите специалисти в спорта. Самата Тереза Маринова разкри личните си наблюдения за учебния процес, споделяйки за големия ентусиазъм, с който студентите се посвещават изцяло  на своята кауза.

В края на срещата бе проведена томбола, като печелившите получиха тениски с логото на Националната спортна академия. Олимпийската шампионка по лека атлетика Тереза Маринова  с удоволствие раздаде автографи на вазовци и ги призова да се доверят на себе си и да последват сърцето си, защото то… то знае най-правилния път към успеха!

Изготвил: Виктория Николаева Йорданова 12б

 

Back to top button