Талантливи второкласнички

Катерина Попова и Валерия Скравенска са само на 8 години. Двете са ученички от втори „б“ клас на СУ „Иван Вазов“ и обичат да творят. Катерина рисува картини, а  Валерия пее. Талантът им печели международно признание.

Катерина получи своите призове на Деня на будителите в Художествена галерия „Илия Бешков“, където се проведе традиционното връчване на годишните отличия и международни признания на Арт школа „Колорит“. Момичето е златна медалистка от Международното бианале в Иран. Рисунката й е отличена сред 542 художествени произведения на деца от 4 до 16 години от 39 страни, включително Турция, Полша, Узбекестан, Индия, България, Аржентина, Русия, Гърция, Армения, Иран…

Всички творби от конкурса са събрани  в книга, в която са публикувани имената на членовете на комитета, имената и изявлениятя на журито, имената на победителите, таблица с честотата на медалите, базирани на държави, както и  златните, сребърните и бронзовите медали за картини.

Катерина печели едно от най-високите отличия на конкурса със своята живописна творба, пресъздаваща портрета на българската мома.

Международната изложба с творбите на участниците е показана в галерията на института за интелектуално развитие на деца и младежи в Техеран и се радва на голям интерес.

Сребърно отличие малката художничка получава от 47 международен конкурс за детско изкуство в Токио, Япония. Конкурсът е за деца  от 3 до 15 години и се организира от Японска фондация за изкуство. В него се поощрява оргиналното мислене в творбите на децата и им дава възможност да изразят своята уникалност чрез средствата на изобразителното изкуство. Всяка година изложбата от най-интересните творби прави турне в различни страни на света.

Валерия участва в тринадесетото издание на международния фестивал на изкуствата „Кръстопътът на музите“, 2017 год, в края на месец октомври. Фестивалът има за цел откриване и развиване на талантливите деца и възрастни. Провежда се под патронажа на Министерството на културата в три направления – музика, танци и лирика. Тази година участниците са 400 деца от 4 държави. – България, Македония, Русия, Италия. В раздел „Музика“ вазовското момиче се състезава за солово изпълнение на деца от 5 до 8 години. Малката изпълнителка се представя с българската песен „Една българска роза“ на Паша Христова и благозвучната френска песен „Je T`aime“ на Лара Фабиан. Тя получава бронзов медал и диплом.  Валерия се занимава с пеене от 2016 година и вече има признание от международното жури на фестивала.

 Всеки конкурс е място за професионалното израстване на опит и на възпитаване на характер.

Нека поздравим Валерия и Катерина за успехите им и да им пожелаем да продължат да ни радват с бъдещи такива, като представят таланта си на международни форуми!

 

Back to top button