Тайна мисия – писател в IV Д клас

Четенето на книги е прекрасно, то е омагьосващо и невероятно! Четенето е добро за децата и ги изпълва с въодушевление, помага им по-добре да разбират света, да учат докато се забавляват и да узнават истините за живота. Четящите деца използват въображението си, поставят себе си на мястото на героите на историите. Книгите помагат на момчетата и момичетата да видят нови светове и да достигнат пълния си потенциал. Четенето изостря мирогледа. Ще можете по-добре да разбирате и да виждате околния свят и хората. И най-важното – самия себе си. 

Да сглобяваш от буквите думи, да превръщаш думите в образи, да осъзнаваш какво точно е искал да ти предаде авторът с посланието си и да намираш отговор на въпросите, които си задаваш, да редиш рима след рима – да пишеш стихове. Да превърнеш писането в приключение и истински да се забавляваш – това вече е изкуство.

Един от съвременните начини за засилване на интереса към четенето е чрез кампанийно провеждащи се акции извън и в училище. Тези кампании биха били много по-успешно, ако в тях бъдат включени литературни игри.

Насърчаването идва най-вече чрез играта. Много по-лесно децата помнят през игра. Придобитите знания по време на игра ще се запазят по-дълго, ще бъдат споделени.

Ние решихме да четем чрез изпълнение на мисии. Освен, че се запознахме с малките първокласници и им четохме любими детски книги, подготвяме се и участваме в конкурси обявени от библиотеката – да пишем и да рецитираме стихове, ние участвахме в Мисия – Писател. Таен гост на нашата мисия стана писателката Валентина Атанасова, която влезе като доброволец в час при учениците от IV „д” клас.

Госпожа Атанасова сподели какви предизвикателства стоят пред авторите на книги. Как да напишеш и издадеш своя книга ни разказа от първо лице. Поетесата сподели как е започнала да пише още като дете, за красивата и омагьосваща природа на България, която очарова и те кара да изливаш своето възхищение в стихове.

Весели и закачливи детски стихотворения прочете на учениците, които ръкопляскаха и заедно с нея преживяваха лудориите описани в стихове. Детското любопитство е безгранично и малките читатели не се притесняваха да задават въпроси на авторката. А тя с удоволствие връчи грамоти на най- изявените участници в Националната седмица на четенето. Виктор, който често пише домашните в стихове и истински забавлява своите съученици ни прочете собствено стихотворение и отново получи одобрението на всички. И като на среща със забележителен творец последваха снимки за спомен и автографи.

Майката на Деяна, която помогна тази среща да се осъществи беше подготвила по едно стихотворение – спомен за всеки и много бонбони. Децата от своя страна благодариха за прекрасната среща на Госпожа Атанасова, а за активно участие в седмицата на четенето в отбора на Големите четящи като гост с тайна мисия тя получи мили думи и благодарствено писмо.

Ето още един начин да предизвикаме учениците да обърнат поглед към книгите, защото децата, които четат успяват.

 

Back to top button