Среща със знакови журналисти

По повод участието на гвардейския оркестър в предаването „100% будни“ на БНТ 1 на празничният 22 септември, успяхме да се срещнем и да разговаряме с водещите на сутрешния блок на телевизията – Христина Христова и Симеон Иванов.

Христина Христова е журналист по образование, а обществената телевизия е единствената, в която е работила. По време на следването си започва стаж в новините „за малко“, но вече 15 години е част от екипа. От 2019 г. е водеща на сутрешния блок „Денят започва“, а отскоро до нея в това начинание е Симеон Иванов, който е завършил Политически науки и Социология във Франкфурт на Майн, Германия и Международна политика в Лайден, Нидерландия. За него научихме още, че започва своя професионален път като водещ на подкаст на обществено-политическа тематика, а в края на април се присъединява към екипа на „Денят започва“. Заедно с Христина Христова споделят първи на зрителите важното от деня и коментират с политици, експерти и анализатори всички актуални теми от България и света.

– Какво е чувството да отразявате ден като днешния и да работите на подобен празник?

Христина Христова: Винаги е много различно. Днешния ден съм го отразявала и като репортер през годините от мястото на събитието, включително и от Велико Търново. Там атмосферата е много по-различна и по-хубава. В днешния ден излизаме от злободневието – от теми като кризи и катастрофи, заради които постоянно ни обвиняват, че излъчваме само лоши новини. На 22 септември ние можем да се замислим, че имаме повод за гордост за постигнатото в исторически план, но и за онова, което ни предстои.

Симеон Иванов: Да работиш в сутрешния блок е привилегия и удоволствие, защото ковем медийния ред на страната. На празници като този се опитваме да внесем допълнителен заряд в предаването. Това започва още от самата подготовка, тъй като трябва да проучим с важни подробности историческата и фактологическата същност на събитието. Разбира се, четем различни мнения за значението на дати като тази.

– Какво взема и какво дава журналистиката?

Х.Х.: На мен повече ми дава! Дава ми удовлетвореност, много срещи, които изпълват ежедневието ми, и приятелства. Отнема ми само сън. (Смее се.)

С.И.: Дава много, предполагам доста повече, отколкото взема. За това колко ще взема, ще мога да кажа след години, когато видя последствията върху тялото, организма и психиката. Дава изключително широк хоризонт и различни матрици на мислене, парадигми, експертиза, разбира се. В сутрешния блок говорим по разнообразни и актуални теми, които засягат обществото.

– Кое интервю ще Ви остане най-ярко в съзнанието?

Х.Х.: Не мога да направя такава класация. Истината е, че аз не правя интервюта, а разговори, както много често съм казвала. Това е причината да помня всяка една от срещите си с политици, общественици, дори и с обикновени хора от улицата.

С.И.: Това е много труден въпрос. Може би някое от празничните ни интервюта, а не актуално-информационните, които правим ежедневно. На прима виста – днес говорихме с професор Кирил Топалов – литературен историк, невероятен капацитет. Нека това бъде отговорът на въпроса Ви.

– В крак ли е с времето българската журналистика?

Х.Х.: Според мен да. През призмата на моя опит, който се увеличи и на екран, по нищо не отстъпваме на чуждестранната журналистика. Самоусъвършенстването е ключът към това да не изоставаме от тенденциите в нашата професия.

– Чувствате ли се независими?

Х.Х.: Отговорът на този въпрос е кратък, точен и ясен – категорично да.

С.И.: Безспорно! Изключително независим се чувствам. Мисля, че това е големият плюс на Националната телевизия, поради това че дава тази независимост и възможност за изява. Всъщност това е най-приятното чувство. В момента не мога да си представя да практикувам професията някъде, където не бих имал свободата да задам въпроса, който желая, или свободата при избора на събеседници. Благодаря Ви за въпроса! Изключително точен за днешния ден! Мисля, че тук е меката на независимата журналистика в България. Казвам го на база опита ми от половин година в БНТ, в който при цялата ми подготовка за разговори и предаване съм бил абсолютно самостоятелен. Разбира се, има коректив от страна на екипа, но се чувствам независим и свободен журналист.  

Никол Ангелова, 8а

 

Back to top button