Спортното ориентиране интригува второкласници

Второкласниците от ПИГ при СОУ „Иван Вазов“ на 19 април 2013 година имат спортни занимания и са въодушевени, че ще се докоснат до един непознат спорт – спортно ориентиране в паркова местност в близост до СОУ „Христо Смирненски“. Учениците знаят, че има дейности по европейския проект „Повече дървета? Да, моля!“, чрез които се докосват до природата. Денят е хубав и подходящ за спорт на открито. Учителите Красимира Найденова, Наталия Игнатова и Олег Маринов участват със своите възпитаници на минисъстезанието по спортно ориентиране със съдействието на Клуб по ориентиране „Север“ към ТД „Кайлъшка долина“, гр. Плевен. Подкрепа и съдействие за осъществяване на инициативата оказва инструкторът по спортно ориентиране Милен Гургуров, наш бивш ученик, сегашен родител на второкласничка, която вече е печеливш състезател по ориентиране – Вилияна Миленова.

Второкласниците слушат с интерес разказа за този спорт. Господин Гургуров е и учител по физическо възпитание и спорт в Математическа гимназия – гр. Ловеч.   Децата виждат компас и разбират какво е неговото предназначение. Макар и все още малки, те научават, че червената стрелка винаги показва юг, а синята – север.  Инструкторът по ориентиране ги заинтригува и с карта на местност, на която има само условни знаци, и споделя с малчуганите, че опитните състезатели трябва да ги знаят. „Тези знания по топография карат състезателите да съчетават физическото натоварване с умственото. Затова много хора наричат спортното ориентиране интелектуален спорт“, обяснява инструкторът. Целта на състезанието е да се открият всички контролни точки от старта до финала и то за кратко време. След инструктажа всички с интерес и желание преминават по очертания маршрут. От Клуба по ориентиране са дошли още помощници, треньори и настоящи състезатели –  Пламен Райков и Иван Димитров, които помагат при поставяне на старт, финал и контролни точки, както при всяко състезание. В този спорт възрастта е без значение, но маршрутите са различни за възрастовите групи.
И състезанието за второкласниците  в парка започва. Всеки, който перфорира   своя талон на контролните точки и стигне до финала, получава сладка награда. Това също е стимул и всеки се старае да е бърз, съобразителен и да покаже своя талон на треньорите – доказателство, че е преминал по избраното трасе, по всички контролни точки.
На децата им харесва този необикновен ден за спорт на открито, сред природата. Вече знаят – ориентирането е една забавна и активна почивка. Непринудено се учат да бъдат наблюдателни, да умеят да се ориентират във всякаква обстановка и са убедени, че този спорт носи положителни емоции.
Паркът е с множество широколистни дървета, които вече са се разлистили.  Децата гледат да не нанасят повреди, защото трябва да има повече дървета, както е мотото на европейския проект по програма „Коменски“. В него са включени и нашите малки състезатели. Заедно с хубавите минути в урока състезание сред природата, една част от децата имат желание да посещават и други часове по спортно ориетиране към клуба. Искрата вече е запалена.
Благодарност на треньорите от Клуба по ориентиране „Север“ , към ТД „Кайлъшка долина“, гр. Плевен, за доброто дело към малките възпитаници на СОУ „Иван Вазов“!

orientirane2 orientirane3
Back to top button