Споделени емоции от Националния поход „По стъпките на Левски“

Стотици бяха участниците – родолюбци от област Плевен, които поеха по стъпките на Апостола в юбилейния 25-ти поход от 12 юли до 18 юли 2019 година. Сред тях бяха и младите възрожденци от начален етап при СУ „Иван Вазов“ и ОУ „Йордан Йовков“. За първа година масово се включиха и 9-10 годишни деца. Най-малките участници в похода от осми лъч „Средногорец“ успешно преодоляха предизвикателствата на живописния планински терен и имаха куража да се движат по маршрут в Средна гора – т.б. „Бяло камъне“ – х. „Средногорец“ – х. „Фенера“ – гр. Хисаря – с. Войнягово – гр. Карлово. В град Карлово България отбеляза 182 години от рождението на Васил Левски. Хиляди хора се събраха в родното му място. Нашият лъч беше малка частица от тези тържества.

Чрез участието в Националния туристически поход Плевен – Карлово бъдещите четвъртокласници за пореден път се възхищаваха на светлата личност на Апостола на българската свобода Васил Левски. Докоснаха се до приказната ни природа и чистия планински въздух, движейки се из дебрите на Средна гора. Невероятно бе чувството, когато децата усещаха как планината ги завладява и им подарява нови приятелства. Имаше много емоционални моменти и взаимопомощ по време на целия пешеходен тур. Девизът на похода “Напред към Възраждането, назад към Природата, дайте шанс на младите!” беше изпълнен с отговорност и достойнство от вазовските и йовковските ученици.

Националният поход  „По стъпките на Левски“ за малките туристи запази в сърцата им много паметни мигове, забава и топлина, която започна от с. Старосел.

Първи ден – културен туризъм. Децата посетиха зоокът и винарска изба „Старосел“. Видяха разнообразни диви животни, които живееха свободно, тичаха на воля. Уредниците на комплекс „Старосел“ позволиха на малките гости да се доближат до тях, да ги погалят, да им подадат клонче или специална храна.

Децата научиха, че във винарската изба се преработва 100 тона грозде и зърнаха част от производствения процес. Удивиха се от големите казани за вино и ракия. Впечатлиха се от акустиката в енотеката, в която бяха изобразени сцени с бога на виното – Дионис.

Целият тракийски дух сякаш бе събран в сърцето на Същинска Средна гора. Децата се запознаха с тракийски останки от древно време. Посещението на Тракийския култов комплекс свидетелстваше за святостта на това място, което е от 100-те национални туристически обекта. Всичко в него беше автентично и накара учениците да се пренесат в V в.пр.Хр.

И днес в Старосел и околностите му духът на Апостола продължаваше да вълнува. Децата научиха, че в параклиса „Св. Спас“, в местността „Манастира“, Левски е създал комитет и много от неговите съратници по-късно участват в Априлското въстание.

В късния следобед групата беше на първата спирка от похода – т.к. „Бяло камъне“. Там се срещнаха две поколения родолюбци – лъч „Ветерани“ и лъч „Средногорец“ (най- малките участници в Националния поход). Имаше забавни игри за учениците на просторната поляна пред хижата. Някои от походниците се отдадоха на природата, изучаваха растенията. Набраха си и букетче ароматни билки.

Втори ден – предстояха ни 9 км по горските пътеки, за да стигнем до хижа „Средногорец“. Хладината на гората, билките и ягодите пропъждаха умората на малките туристи. Беше истинско вълшебство за тях, когато в смях, закачки, глъч, взаимно подпомагане се озоваха в хижата. Времето се захлади. Ръсна дъжд, но не стресна походниците, защото те постигнаха и друга цел – изкачиха връх Малък Богдан.

 Вечерта направиха лагерен огън. Събраха съчки и дървета. Това беше чудесен начин да се изразходи останалата енергия след активния ден. Предстоеше патриотична вечер, посветена на Левски. Едно от децата беше донесло бонбони маршмелоус. Любезният хижар също подари на „малките възрожденци“ от вълшебните бонбони. Учениците ги набучиха на шиш и ги запекоха над огъня. Имаше и печени филийки с шарена сол. Ммм, вкусно!!! Някои от туристите не чувстваха умора, хванаха се на хорото и развяха трибагреника.

Трети ден – на път към хижа „Фенера“ с бодър дух и ведро настроение походниците стигнаха спокойно до хижа „Чивира“. Те увековечиха със снимка пътешествието си в сърцето на Средна гора – пред паркиран от години изтребител. Предизвикателните върхове Алексица и Фенера очакваха малките туристи и ги допуснаха до себе си. От тях се разкри изумителна панорама към Стара планина. Много от участниците в похода си мислеха, че тези малчовци в Средна гора ще бъдат на разходка в парк, с ръце в джобовете. Беше трудно на прехода, но децата го издържаха без да се оплакват, а и изживяването си заслужаваше. Не всичко по хижите бе уредено, но нали са туристи – не очакваха категория лукс. Много емоции имаше на хижа „Фенера“. Домашното стопанство на хижаря забавляваше плевенските юнаци, тръгнали на поход „По стъпките на Левски“. Оказа се, че Средна гора е една позабравена планина, но очарованието ѝ накара най-младите участници в похода да я преоткрият.

Четвъртият ден беше много натоварен, изпълнен с положителни емоции за  младите ентусиасти – пешеходен преход, пътуване с автобус до Хисаря, до с. Войнягово, където Левски е бил учител, а после и до гр. Карлово за участие в тържествата. Учениците от СУ „Иван Вазов“ и ОУ „Йордан Йовков“ през цялото време бяха водени от мисълта, че такъв велик човек като Левски може би е минавал по същите стъпки. За обаятелната личност на Апостола, символ на смелост и духовна сила, походниците чуха в училището на с. Войнягово и в къщата-музей на Левски в Карлово. С любознателността си те спечелиха симпатиите на уредниците на музеите. Вдъхновено изпълняваха всяка поставена задача, защото знаеха, „че не думи, а дела трябват“. В Националния поход “По стъпките на Левски“ плевенските малки походници бяха едни от участниците в литературно-музикалната програма, която следваше презентация, посветена на юбилейния поход. Емоциите продължиха и на шествието до площада с паметника на Левски. Децата присъстваха на заря-проверката, която ще остане за тях незабравимо преживяване. Снимаха се с кмета на град Карлово, важни гости, дошли на тържествата и с президента на Република България. Лъчът на най-малките от град Плевен беше цветен, с приповдигнато настроение, усмихнат… Трицветни знаменца – символ на родината, се развяха гордо и сред усмивките им се открояваше портрета на Апостола. Те бяха поздравени от почетния председател на Общинския комитет “Васил Левски” – Плевен, създател и главен ръководител на похода от 1995 година, господин Васил Копчев, стар познайник на вазовското  училище и приятел на клуб „Млади възрожденци“ към него. Всеки участник от похода получи   сертификат, малък спомен от Община Карлово – снимка на Дякона, слънчева шапка, химикалка с инициалите на похода.

Пети ден – релакс в басейна на почивната станция в гр. Хисаря, където беше отседнала групата. Прибирайки се към родния ни град, последва пак едно патриотично лятно изживяване в гр. Сопот. Учениците посетиха къщата-музей на великия творец Иван Вазов, който прослави божествената природа на България и величието на героите, а малките  ученици бяха запленени от тях, макар и за няколко дни.

Капризите на времето не пожали походниците – силен дъжд ги посрещна в родния Плевен, но настроението не ги напусна и  те оживено разказваха на родителите си невероятните преживелици.

Пет дни родолюбивият дух на цялото това приключение ще остане завинаги в съзнанието на тези, които се включиха в Националния поход за първи път, а както показва опитът – не за последен!? Какво друго по-хубаво от това и малките да се възпитават в идеали, за които  Васил Левски е мечтал и се е обрекъл!

Всяко хубаво начинание има начало и край.

Благодарим на организатори, инициатори и на всички, които позволиха и повярваха на учениците от начален етап от клуб „Млади възрожденци“, СУ „Иван Вазов“ да усетят силата на българския дух, защото походът бе едно добро съчетание на природните забележителности, почитта към Апостола и историческите традиции на България, приятелството и добронамереността!

Back to top button