Ски ваканция в планината – 3д клас

За част от учениците от 3д клас тази зимна ваканция ще остане незабравима. Дълго се подготвяха за нея и с нетърпение очакваха 3 януари, когато отпътуваха за Стара планина. Там, над град Троян, в местността Беклемето направиха своите първи стъпки по белите ски писти. Не се уплашиха от големите снегове, напротив, насладиха се на прекрасните зимни картини, които им показа планината.

Още с пристигането си посетиха ски гардероба, за да подсигурят екипировката – ски и обувки, за да започнат своето обучение по пистите. Първоначално обувките им се сториха много тежки и неудобни, но пък се оказа, че добре предпазват краката на скиорите от нараняване. Когато  неуверено стъпиха върху ските и те потеглиха в различни посоки, никой от тях не вярваше, че ще ги овладеят и дори ще изпитат радост от спускането. Най- уверен беше Каспар, който вече беше карал, но имаше още какво да научи. Мирела и Стелиян не се затрудниха изобщо и след няколко спускания съвсем свободно управляваха ските. Ясмин, Правда и Никол паднаха няколко пъти, но упорито продължаваха да изпълняват инструкциите на своята учителка Милена Вълова и успяха. Анджи, Вальо, Дамла и Симона се страхуваха, но като видяха как с лекота се спускат останалите, не се отказаха и, макар и по-бавно, научиха ходене и изкачване със ски, правилна стойка при спускане и най-важното за безопасно каране – „снежно рало”. Тези, които овладяха завой със „снежно рало”, направиха своето първо спускане на голямата писта и се справиха като истински скиори, въпреки че обилните снегове не позволяваха дълго каране. Но пък остана време за пързалка с шейни. Толкова забавно беше, че не обръщаха внимание на студа и накрая всички заприличаха на малки снежни човеци. Състезаваха се в бързо и майсторско управление на шейни.
Нетърпеливи и неуморни, слагаха екипировката за обезопасяване и се спускаха по „горски тролей“ – 60-метрово стоманено въже на около десет метра над земята. Така се придвижваха от дърво на дърво.  
Денят не приключваше на пистите, защото вечер участваха в детска дискотека  и там показаха, че могат да се веселят и забавляват.
Сега вече всички са убедени, че по-красива зима едва ли ще видят, защото толкова много сняг не пада в нашия град, а и приятелствата, които откриха, когато си помагаха на пистата и в общите игри, може би ще останат за цял живот. Сигурни са и за още нещо – спускането по белите писти не е толкова трудно, напротив, то носи истинско удоволствие. В тяхно лице вече имаме истински почитатели на този красив спорт.

ski2 ski3 ski4
Back to top button