Ски старт за вазовски ученици

Ученици от четвърти клас при СОУ „Иван Вазов“, гр. Плевен участват за втора година в проекта „Научи се да караш ски“. Тази година 60 четвъртокласника се обучават в ски курорта „Беклемето“ в две групи. Програмата е съвместна инициатива на Българска федерация по ски, Министерството на младежта и спорта, Мтел, Министерството на образованието и науката, чрез Регионалния инспекторат – Плевен.
Учениците, които се докосват до този невероятен спорт, са избрани чрез жребий в присъствие на Директора, помощник–директора на училището и класните ръководители на четвърти клас. Ръководството на СОУ „Иван Вазов“ смята, че тази програма развива двигателни навици, кара децата да спортуват, да бъдат по-активни, да мислят за здравето си. Затова то за поредна година се включва в проекта „Научи се да караш ски“. В ски центъра „Беклемето“ към фирма „Сима“ под ръководството и организацията на Светослав Дочков децата се възползват от детската писта с влек, от ски гардероба и от предоставените храни и напитки на ресторанта.
От 8 до 11 февруари ученици от 4а, 4б, 4в, 4г класове стават любители на белия ски спорт. В продължение на четири дни в ски зоната на Национален парк „Централен Балкан“ четвъртокласниците усърдно тренират. Децата се обучават безплатно в рамките на 20 часа за 4 дни. Треньорите по ски влагат много сърце в обучението – Белла, Станислав, Мартин, Илиян, Найден… Професионалните учители на малките полагат основа за развиване на любовта им към спорта. Те учат вазовчетата да са внимателни, когато са на ски пистата, да уважават и другите около себе си, да се погрижат, както за своята, така и за безопасността на приятелите си. С упоритост ученици преодоляват трудностите – има сълзи, падане, ставане, няма отказване.
Ски събитието за четвъртокласниците е финалът. В него има много емоция. За класните ръководители Стефанова, Ненчева, Недкова, Борисова състезанието е едно вълнуващо преживяване за тях и възпитаниците им, които са истински шампиони. Затова всички получават диплом за успешен старт в областта на ски спорта.
Най-добрите се награждават официално от директора на СОУ „Иван Вазов“, град Плевен, който присъства на състезанието по ски слалом. Има медали за най-добрите. По инициатива на родителите са осигурени и предметни награди. Съдействие за наградния фонд оказва и координаторът на проекта Чавдар Вангелов. Електронното табло определя най-добрите малки скиори. Първенците са:

Първо място – Виктория Ованнисян – 4а клас; Васил Тошев – 4б клас
Второ място – Йоана Петрова – 4в клас; Константин Българанов – 4в клас
Трето място – Габриела Цонева – 4а клас; Владислав Петров – 4г клас.
Четвърто място – Гергана Данаилова – 4а клас; Пламен Попов – 4а клас
Пето място – Елица Лилова – 4б клас; Христо Христов – 4в клас
Шесто място – Анна Лачева – 4г клас; Александър Кристеску – 4а клас

Грамота за най-прогресивни и позитивни участници в четиридневната програма на обучение получават: Ханна Лачева – 4г клас и Кристиан Колев – 4б клас.
Собствениците на ски съоръженията правят възможно да се случват хубави неща при инициативата „Научи се да караш ски“. Организаторите и ентусиастите на програмата доказват, че тя има бъдеще, защото всичко се прави в името на децата.
Благодарност към хората, които съдействат за успешната реализация на проекта!

Back to top button