Силата на „Фортисимо в клас“

Образователната програма по класическа музика „Фортисимо в клас“ върши чудеса с учениците от четвърти клас. Нашето училище използва нейната сила. В продължение на няколко месеца тя влияeше върху емоциите на четвъртокласниците. Музиката, която звучеше в клас, успокояваше, интригуваше, нахъсваше учениците да се справят успешно при докосване на музикалните инструменти, пренасяше ги в други светове, караше ги да се усмихват и към днешна дата 23 април 2014 година те доказаха, че са фенове на класическата музика.

В СОУ „Иван Вазов“ за трета поредна година, в 9 учебни часа учениците от 4 клас бяха съпричастни с класическото музикално изкуство на професионалистите от Плевенската филхармония. Децата в часовете се показаха ентусиазирани, особено, когато се запознаваха с устройството или с някои любопитни моменти около създаването на инструментите от всяка група – струнни-лъкови, дървени-духови, медни-духови и ударни. За малките най-голямото удоволствие в часа идваше, когато всеки ученик се претворяваше в музикант, като свиреше на дадения инструмент. Без да искат малчуганите установиха, че е много приятно да си цигулар, тромпетист, флейтист… А ударните инструменти бяха за тях същинска забава. Разбраха, че не е лесна работа да си музикант. Учениците бяха привличени от нестандартното обучение в клас чрез различни игри. Те постепенно бяха отведени до самата класическа музика, която слушаха на живо, изпълнена от истински музикант.

Дойде денят – 23 април. От 11 часа пред малките гости на три плевенски училища се разкри магията на класиката на заключителния концерт на програмата „Фортисимо в клас“. Театралната зала се огласи от способната журналистка, наша съгражданка, наша бивша ученичка, Ани Цолова, която даде начало на концерта и атрактивно го водеше през цялото време. За пореден път за диригент на Плевенската филхармония бе впечатляващият Максим Ешкенази. В залатата нашите ученици се отличаваха с поведение и позитивно отношение към изпълнението на оркестъра. Част от музикантите им бяха станали вече приятели по време на учебните часове, проведени в клас. Сега контактуваха с тях в друга обстановка – в концертната зала.

И зазвучаха пред слушателите прекрасните мелодии на Чайковски, „Пролет“ на Вивалди, „Радецки марш“ на Щраус, „Рондо капричиозо“ на Сен-Санс. Гостите съпреживяха музиката от „Карибски пирати“. Възхитиха се от таланта на Адриана Николова – Печенката, която изпълни ария „Хабанера“ из операта „Кармен“ от Бизе. Как грабнаха зрителите и младите изпълнители, все още ученици, но лауреати на Третия международен конкурс за цигулари в Токио – Мартин и Александър Зайранови!

Четвъртокласниците бяха приобщени и спечелени за каузата „стойностна класическа музика“, благодарение на проекта „Фортисимо в клас” на фондация “Америка за България”, както и с подкрепата и съдействието на директора на училището, Димитър Митев, на учителите, преподаващи по музика на четвъртокласниците – г-жа Евтимова и г-жа Стоянова, на класните ръководители на четвъртокласниците, на родителите, както и на координатора на проекта Петя Александрова.

Благодарим и на главния ръководител на проекта Хари Ешкенази, който застава твърдо зад думите си: „Класическата музика действа по специален начин – тя има способността да прави хората по-добри“ и мечтае до „Фортисимо в клас“ да се докосват всяка година нови деца.

 

 

Back to top button