Шестокласници отбелязват Деня на народните будители

„Народе, знай свой род и език!“
„О, неразумни и юроде, защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш на своя език и не думаш…“

Първи ноември! Денят на народните будители! Този празник е общобългарски, ознаменуващ делото на българските книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух към образование и книжовност.
На 27.10.2015г. учениците от шести „б“ клас при СОУ „Иван Вазов“ почетоха паметта на будителите, като представиха информация за някои от тях, написаха есета и рецитираха стихотворения. Всички те бяха изключително добре подготвени, съсредоточени, спокойни и тихи.

 

Разказаха за живота и творчеството на някои от най-известните народни будители, които всички познаваме – Иван Вазов, Любен Каравелов, Паисий Хилендарски, Черноризец Храбър и Иван Рилски. В по-широк смисъл към будителите можем да отнесем всички бивши и настоящи училищни, книжовни, театрални, културни дейци, които, допринасят с делото си за духовното израстване на българина. Никол Петрова, Вяра Нинова и Корделия рецитираха стихотворения, посветени на светлия празник – „Будители народни“, „Стих за народните будители“ и „Старият учител“. Всяко едно от тях бе изпълнено с мисъл,емоция и чувство на гордост.Лично аз, слушайки ги, се почувствах развълнувана от факта, че съм българка и че в календарa ми присъства празникът, наречен „Ден на народните будители“.
Класната ръководителка Валентина Тишкина бе възложила на две от ученичките много интересна задача. Венета и Стеляна бяха подготвили кратки съчинения на тема: „Кои са съвременните будители?“. И двете момичета имаха еднакво мнение по въпроса, което ме изненада приятно. За тях днешните будители са учителите:“Те ни учат как да се развиваме, насочват ни правилно и ни подготвят за живота напред.“ Аз споделям това мнение. Учителите трябва да бъдат уважавани и почитани.Защото ако не са те, кого бихме нарекли днес „будител“? А вие как мислите?
Гордейте се, че сте българи! Почитайте своя роден език, своята народност и държава!
„Човек и добре да живее, умира. И друг се ражда. И нека родените по-късно ПОМНЯТ!„ – каменният надпис на хан Омуртаг.

 

Антония Богданова Xл клас, СОУ „Иван Вазов“

 

Будители

Времето и паметта са главните измерители на човешкия живот.
Истински големите хора са тези, чиито идеи и живот имат общочовешко и общонационално измерение. Те са онези будители, чийто жизнен път е отдаден на спасението на другите, на народа и на човечеството.
Духът на всеки човек е най-ценното у него. Той е важен както за самата личност, така и за цялата нация. Дори в най-тежките моменти от историята на народа ни са се намирали личности, които са успявали да разпалят искрата в “народната свяст” и да покажат как трябва да живее и умира истинският българин. Без да се страхуват от опасностите и смъртта, те са поемали върху плещите си идеята за българската свобода и са я разнасяли навред. Избраният от тях път бил път към безсмъртието.
На 1-ви ноември ние празнуваме Деня на народните будители. Обръщаме поглед назад във времето, за да си припомним имената на онези светли личности, които са отдали живота си в служба на род и отечество, защото българският дух се основава и на любовта на българите към род и родина.
Но будители има и днес. Това са нашите учители. Тези, които ни учат на родното А, Бе, които се радват на нашите успехи и ни показват правилния път.
Всяка епоха има нужда от своите будители. Те са тези, които движат света напред. За да бъдем, за да вярваме и да се борим за мечтите си.

Радослава Тинкова, 6б клас, СОУ ”Иван Вазов”

 

Будителите.

Съществуват ли те днес? Да! Това са те – учителите. Те ни учат как след време да успеем в живота. Мисля, че днес ни трябват и народни будители. За някои българи смисълът на живота е в придобиване на власт и пари, за други това е борбата за физическо оцеляване. Всички те нямат време и сили за духовното си развитие. Затова днес особено много имат нужда от будители- хора, които да пробудят най- човешкото у човека: душата, ума и интелекта, както са правели Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, Петър Берон и още много други. Днешните будители са надеждата за оцеляването на българския народ. Будители, които разпространяват и поддържат огъня на просветата, културата и духовността. Някои хора се нуждаят от добро образование и все повече се интересуват от традициите и обичаите. Затова всички истински българи и будители казват:
„Истинската почит към будителите е да останем верни на българщината“.

Паола Деянова Данова, 6Б клас, СОУ ,, Иван Вазов“, Плевен

Back to top button